Mitt livs bästa fynd

retro

Något som verkar har blivit mer populärt bland gamers på senare tid, är att hamstra på sig så mycket fyskiska spel man bara kan. Själv är jag något halvbesatt av att ha en mustig spelsamling som pryder mitt spelrum. Helst i form av de där äldre spelen man spelade när man var yngre, som man antingen tappat bort, sålt eller spelat hos sina vänner. Det började med en idé för kanske 4-5 år sedan, där jag kände att jag ville få tillbaka den där känslan man hade i sina unga dagar, när man satt på golvet med joysticken i handen och blicka upp mot tjock-tv:ns sken, och bara lirade. Det räcker inte med en emulator på PC:n eller att ladda hem Kid Icarus på Wii via Virtual Console, nej. Jag ville ha “the real deal”, och budade hem ett SNES på Tradera. Även ett NES fraktades hem till mig kort därpå, och så var samlandet igång.

Rekommenderas ej!

Fram till idag har man väl byggt på sig en hyfsad samling, men är långt ifrån nöjd, om jag någonsin kommer bli det. Det märks tydligt att den genuina känslan av en äkta NES-kontroll och blåsande i kassetten börjar bli en aning eftertraktad, då priserna bara det senaste året nästan dubblerats i vissa fall, samt att den årliga Retrospelsmässan bara får längre köer för varje år det arrangeras, hur stora lokaler dom än försöker att få tag på. Det är verkligen jättekul att intresset är så stort bland folket, men nackdelen är ju också att man som samlare få stå ut med prishöjningar efter prishöjningar på sina favoritspel man letat efter länge.

Tyvärr så får man nästan förlita sig helt på att “råka” snubbla över det där spelet på loppis eller via köpesannonser i lokaltidningen ifall man vill att det inte ska svida alldeles för mycket i plånboken, men det är väldigt sällsynt att det händer. Efter “Stadium Events”-hysterin för ett tag sedan har folk börjat fatta att äldre tv-spel är värdefullt, och var man än är så är det marknadsvärde eller mer som gäller.

Dock så har en jag gång lyckats riktigt jävla bra med en affär. Minns inte exakt hur många år sedan detta var, men jag satt i vilket fall och surfade runt på Playing.se en natt, och såg en intressant sälj-annons någon snubbe precis hade lagt ut. “Diverse SNES-spel säljes, snabb affär”. Något i den stilen löd rubriken, och jag klickade mig vidare in i annonsen. Killen sålde dessa spel, till ett fast pris på 1200 riksdaler, om man kunde betala inom 12 timmar. Jag högg tag i dom direkt, och sa att jag kunde betala när jag kom hem från jobbet! Bara minuter efter att jag “paxat” spelen så började det hagla in högre bud direkt, och jag förstod att det var kört direkt. Men så svarade säljaren med att “ett löfte är ett löfte”, och sålde spelen till mig ändå, till utsatt pris. Och bara för att “jävlas” med alla andra som la bud, så fick jag med detta spelet på köpet.

Känns fortfarande helt surrealistiskt att säljaren verkligen nekade alla högre buden som kom in, för han hade kunnat få mer än det dubbla om han hade låtit buden fortgå. Jag sitter än idag och beskådar spelen då och då, och skakar på huvudet åt hur jävla tur jag hade den natten.

Har du gjort någon liknande affär under ditt samlande? Kanske köpt eller ägt ett spel från tidig ålder som idag tiodubblats i pris? Dela gärna med dig av dina fynd!