Spelcommunityt från sin bästa sida

communityheader

Spelcommunityt framställs ofta som ett ganska så ogästvänligt sådant. Folk kränker varandra till höger och vänster när de spelar online, kvinnor kan aldrig bli “riktiga” gamers och spelarna ställer löjligt orimliga krav på utvecklare och blir helt vansinniga när spelen inte blir EXAKT som de hade tänkt sig. Men ibland blir jag påmind om varför jag ändå sällar mig till detta community. Det finns tillfällen då allt annat glöms och gamers samlas runt något viktigt. I går var ett sådant tillfälle.

Ryan Davis, 1979–2013.

I går kväll nåddes vi av den hemska nyheten att Ryan Davis gått bort, blott 34 år gammal. För er som inte känner igen namnet så var han redaktör på Gamespot som senare kom att bli en av grundarna av den omåttligt populära sajten Giant Bomb. Han hade även en stående plats på sajtens podcast, Giant Bombcast. Han dog mindre än en vecka efter sitt eget bröllop av ännu okända orsaker. Ryan Davis hade en väldigt stor och hängiven skara fans, och utöver sina insatser i spelmediabranschen lär han bli ihågkommen för sin sköna humor. Med tanke på hur ung spelbranschen är, skulle hans död kunna jämföras med när filmkritikern Roger Ebert avled tidigare i år.

Varenda spelsajt och socialt medium fullkomligen exploderade när bomben släpptes, och ingen kunde riktigt fatta att det hade hänt. “Ryan” trendade på Twitter och nyhetsartikeln om det på Giant Bomb har i skrivan stund nästan 6000 kommentarer.

Det finaste i det hela är att så många ställer sig frågan “vad kan vi, som community, göra för att hedra Ryan Davis?”.

Det finaste i det hela är att så många ställer sig frågan “vad kan vi, som community, göra för att hedra Ryan Davis?”. På Giant Bombs forum har tråden 60 svar, och på flera andra ställen diskuteras det vilt om hur man bäst hedrar en av de mest omtyckta spelskribenterna vi haft. I en kommentar på tidigare nämnda nyhetsartikel frågar sig en användare vad communityt kan göra för att hjälpa Ryan Davis änka, Anna. Användaren säger sig vara villig att donera pengar eller vad som helst för att hjälpa till, och många sluter upp bakom henom.

Så det är inte alltid sexism och extrema krav som präglar spelcommunityt. Det är fint att så många sluter upp och vill hjälpa till på olika sätt efter en sådan här tragedi, och själv blir jag helt varm i hjärtat när jag läser vad folk är villiga att göra.Personligen kommer jag att minnas Ryan Davis som den absolut roligaste medlemmen i min absoluta favoritpodcast.