Hur GTA 5 fick sin femma

Recension av Grand Theft Auto 5

gtavhead

Inte sällan tvekar jag in i det sista inför vilket betyg jag ska sätta ett spel. Ofta ligger de och pendlar precis på gränsen mellan två sifferbetyg. Aldrig har jag tvekat så länge som när jag tvingades bestämma hur många “C” GTA 5 skulle få i gårdagens City-tidningar. Som ni redan vet blev det en femma till slut, även om det finns saker jag verkligen avskyr med spelet. Jag skulle vilja brodera ut recensionen lite, och syna spelet utifrån två olika delar av mig själv.

Otroligt vackert spel

Gamern i mig älskar nästan allt i GTA 5. Att köra en mästerligt modellerad bil längs med Vinewoods boulevarder och se solen gå ner bakom “Hollywood”-skylten är lika vackert som spelets huvudkaraktärers öden är fängslande. Fokuset på större kupper – där platsen ska undersökas, förberedelser ska göras och medhjälpare ska väljas ut – är helt rätt riktning för serien, och uppdragen är mer varierade än någonsin tidigare. Rockstar har i GTA 5 lyckats att ta de galna “over the top”-delarna från min favorit San Andreas och blandat upp det med en lagom dos av det mer seriösa och karaktärsdrivna GTA 4. Något som passar mig – som gillar galenskaper lika mycket som välskrivna karaktärer – som handen i handsken.

Medmänniskan, jämställdhetsivraren, feministen och humoristen i mig vill gång på gång medelst handflata slå mig i ansiktet.

Men som sagt finns det en del jag inte alls gillar med GTA 5. Medmänniskan, jämställdhetsivraren, feministen och humoristen i mig vill gång på gång medelst handflata slå mig i ansiktet. Som jag skrev i City är GTA 5 ett spel utvecklat av män, för män. Eller, i många fall, av män, för tonårskillar. Rockstars kvinnosyn hör hemma någon gång på… Nej, den hör inte hemma någonstans alls. Man får leta länge och väl för att hitta en kvinna som inte är ett sexobjekt eller bara är där för att förlöjligas. För att inte tala om den stereotypa framställningen av såväl afroamerikaner som kineser och sydamerikaner.
“Men det är ju bara satir”, är fanboysens standardförsvar. Om det är det så är den jäkligt plumt skriven, för det är rent makalöst vad man kan komma undan genom att vifta med satir-flaggan.

Trots sina brister älskar jag GTA 5. Det är ett av de bästa spelen den här generationen. Det spelar ingen roll hur mycket jag kokar över av ilska när jag tänker på kvinnosynen i spelet – när jag sätter mig ner och spelar har jag lika kul ändå. Därför fick spelet sin femma till slut, även om det är närmare till en stark fyra än en svag sexa om det betyget skulle vara möjligt.

Fotnot: För en djupare analys om varför sexismen skadar såväl GTA 5 som spelmediet i stort, kolla in Åsa Roos och Maria Myhrs debattartikel i Aftonbladet.

Grand Theft Auto 5

Format

Xbox 360, Playstation 3

Släppdatum

Ute nu.

Utvecklare

Rockstar

Betyg

5/5

Sammanfattning

Mer av allt och polerat som bara den gör GTA 5 till ett av denna generationens absolut bästa spel. Trots rutten kvinnosyn och pubertal satir fortsätter spelet att ge och ge och ge och…


Den gigantiska världen, varierade uppdrag och välskrivna karaktärer. Med riktigt underhållande gameplay som extra krydda.

En kvinnosyn som inte hör hemma i något årtionde alls och en satir som närmast, och troligen avsiktligt, befinner sig på en tonårings nivå.