Bollspark på ny nivå

Recension av Pro Evolution Soccer 2014

pes14

För ett par år sedan i slutet av förra generationen – på den dominerande PS2:an – så var PES det givna valet i soffan hos kompisarna. Det var det ultimata sportspelet som slog konkurrensen med hästlängder alla kategorier. Men på en generation har PES lyckats med att tryckas ut i utkanten av fotbollsscenen av FIFA-serien. Men de har sakta men säkert jobbat sig uppåt – och nu är de faktiskt nästan tillbaka.

PES kör numera sitt helt egna race och utvecklas väldigt olikt sin stora konkurrent, spelen är numera väldigt olika – på gott och ont. Spelets och roliga online-lägen till trots så känns ändå PES något efter i utvecklingen; man kan t.ex. fortfarande inte ens ladda upp sina repriser på Youtube (för att kunna se den stundtals korkade AI:n göra helt otroliga självmål om och om igen).

Stundtals imponerande grafik i PES2014.

Stundtals imponerande grafik i PES2014.

PES 2014 är fortfarande samma spel i grund och botten som den senaste iterationen, men många små finjusteringar och detaljändringar gör det ändå till ett mycket bättre spel än tidigare. Hela grafikmotorn är utbytt till Hideo Kojimas “FOX-engine”, vilket gör att spelarnas dräkter och vissa andra detaljer ser fantastiska ut. Även de mer kända spelarnas utseenden har förbättrats avsevärt, medan andra fortfarande ser ut som om de nyligen fått en tegelsten av större model kastad i ansiktet. Även framerate:n och laddningstiderna har fått sig en törn, men inget som påverkar spelet som helhet.

Tempot är något lägre jämfört med fjolårets utgåva, vilket ger lite mer realism tillsammans med ett förbättrat fysiksystem som helt enkelt gör att det känns mer verklighetstroget och taktiskt.

Spelar- och ligalicenserna är fortfarande något som håller tillbaka PES något. Utan hela den engelska ligan till exempel känns det inte som ett helt komplett fotbollsspel – men de “gamla vanliga” är fortfarande med som tur är; spanska La liga och franska Ligue 1, flertalet latinamerikanska ligor samt alla lag i Champions League (som de fortfarande har full licens förr) likaså. Är det “spelet” man är ute efter så duger PES dock gott och väl. De extremt hemska och fula menyerna är också med, som sig bör i ett PES-spel. PES är inte längre “det sämre fotbollsspelet” – utan istället “det andra fotbollsspelet”, som är med på lika villkor.

Pro Evolution Soccer 2014

Format

PS3, Xbox360, PC, PS2(!), 3DS, PSP

Släppdatum

19 september 2014

Utvecklare

PES Productions/Konami

Betyg

4/5

Sammanfattning

PES är tillbaka och kan utmana på riktigt med ett riktigt riktigt bra fotbollsspel. Några småskavanker till trots är det här ett fotbollsspel värt namnet och kommer att ge dig många timmar av bollsparkande, oavsett om det är på egen hand, med en kompis i soffan eller online.

Förbättrad fysisk, bättre tempo och något mindre invecklade kontroller. Många och väl genomtänkta online-lägen.

Framerate:n är stundtals dåligt, vilket ibland blir irriterande. AI:n är som alltid i sportspel något man stundtals klagar över, men egentligen inte sämre än någon annan. Viktiga spelarlicenser saknas fortfarande (vilken de förmodligen kommer göra under många år framöver).