GameOn och GameNight

gameonhead

Den 25:e oktober öppnade utställningen GameOn 2.0 på Tekniska Museet. Detta firades med GameNight där branschfolk och spelfanatiker umgicks på ett nattöppet museum med livemusik och bar.

Kraid var självklart på plats, inte bara en utan två gånger då vi fick en guidad tur av projektledaren dagen innan Gamex. Vi är minst sagt imponerade av utställningen som lämnar oss med en känsla av att spelmediet verkligen har fått rot i vår kultur.

GameNight var värt besöket i sig då väldigt många spelnördar samlades under samma tak. Powerplay spelade livecovers på NES-musik, flera uställare som Dice, EA, Rovio och Barcraft var på plats och kvällen avrundades med dans till blipblop då klubben Syntax Error spelade musik framåt midnatt. Under tiden som detta pågick bjöds besökarna i olika omgångar på en förhandsvisning av utställningen.

Utställningen har under sina besök runt om i världen dragit miljontals besökare till museer och andra lokaler. Utöver de cirka 100 spel som finns för besökarna att prova på finns också skisser, spelmusik och informativa plakat som knyter ihop upplevelsen till en genomgående kulturell upplevelse. Under ett av besöken slogs vi av att besökare kunde säga “En sådan hade ju min mormor hemma” när de pekade på ett spel från tidigt 70-tal. Att tid faktiskt passerat så långt och att spel nu är en fråga om mänskliga generationer istället för konsolgenerationer lämnade oss med en känsla av vördnad inför våra älskade spel. För uställningen är verkligen värd vördnaden. I det första rummet står originalversioner av några av de första arkadmaskinerna någonsin, som tydligen floppade helt och hållet. Deras design talar om en tid då framtiden såg helt annorlunda ut, och lacken som närmast går att beskriva som “bowlingklotsfärgad”, talar om hur annorlunda även nutiden såg ut på 60-talet.

Sedan fortsätter utställningen i rum med olika teman. Hemma-rummet visar alla sorts hemkonsoler och sedan finns det avdelningar för både bärbart spelande, arkad, familjespel och olika världsregioner.

Om ni bor i närheten eller har vägarna förbi huvudstaden innan den 27:e April vill vi varmt rekommendera ett besök till den här utställningen på Tekniska Museet. Jag vet ärligt talat inte om spelmediet fått så här mycket kärlek och respekt i någon form av en utställning tidigare. Personligen kände jag mig inget annat än tacksam när jag lämnade museet.

Foto: © Denise Grönkvist