Retrospelat: C64 – en Commodore 64-emulator till iPhone

c64

iPhone fick en Commodore-emulator i september förra året, efter lite tjafs med Apple angående säkerhetsriskerna med emuleringen av BASIC-koden den använder sig av. Det är riktigt trevligt att kunna ha den folkkära gamla 8-bitsdatorn i telefonen och kunna dra igång en gammal 80-talsklassiker när man sitter på bussen, är på muggen eller bara känner för lite hemdatorretro.

Emulatorn kostar 38 kr på Appstore och har utvecklats av Manomio. När man köper den ingår de åtta spelen Le Mans, Dragon’s Den, International Soccer, International Basketball, International Tennis, Jack Attack, Arctic Shipwreck och Jupiter Lander. Man kan ladda ner fler spel, de flesta kostar $0,99 (7 kr), men Samurai Warrior, Attack of the Mutant Camels och B. Lee kan laddas ned gratis.

Det är en fin tanke bakom denna emulator och den är utformad så retro det bara går, med ett interface som ständigt försöker efterlikna Commodore 64:s utseende; man kan till och med välja att ha styrspaken på högersidan.

…Synd bara att emulatorn suger. Hårt. Stenhårt.


Trots att spelen ser ut precis som de gör på den gamla hemdatorn
, så är det ospelbart. Den virtuella joysticken fungerar nämligen inte alls. De har försökt ge en känslan av en gammal klassisk joystick genom att tvinga en göra väldigt stora rörelser med tummen, vilket inte alls är behagligt när man bara har en platt touchscreen att fingra. Det gör att snabba rörelser registreras väldigt illa, ibland som raka motsatsen till hur man tänkt sig. Ibland registrerar den inte alls. Ni som spelat Super Street Fighter II Turbo HD Remix med den analoga spaken, förstår på ett ungefär hur det här känns, fast för att få den rätta känslan bör ni hugga av er tummarna och styra med ögonlocken också.

 

Det finns en till kontrollmetod, som går ut på att man vänder telefonen till sidoläge och trycker på bilden, vilket, om möjligt, är ännu sämre för spelkänslan, då man inte ser vad i helvete som förssiggår, eftersom tummarna är i vägen!

Det enda sätt de kan fixa denna emulator, som jag vill, men inte kan, älska, vore att helt och hållet göra om kontrollmetoden. Helst skulle jag vilja ha något tillbehör att koppla in i telefonen med riktiga knappar och ett ordentligt styrkors.

Format

iPhone

Släppdatum

N/A

Utvecklare

N/A

Betyg

/5

Sammanfattning

En mycket god tanke och teoretisk retroorgasm har förvandlats till idioti och impotens. Köp inte den här appen. Till och med Mega Man 2 och Sonic the Hedgehog fungerar bättre på iPhone än det här. Spara pengarna till ett bra spel istället. Jag grämer mig även över att de inte inkluderat den klassiska laddningsskärmen.

N/A

N/A