Hårdrock och tv-spel – den perfekta kombinationen

Steel Panther

Långt hår, nitar, lack och läder. Falsettsång, dubbelkagge och powerchords. Hårdrock är något av det bästa som finns på denna jord. Det är något speciellt med den energi och det driv som en riktigt fet hårdrockslåt får mig att känna. Hårdrock är även den absolut bästa musiken att använda sig av i tv-spel och de allra flesta spel gör sig bättre med feta hårdrocksriff i bakgrunden. Här är beviset:

Rock N’ Roll Racing (SNES)

Rymdvarelser som kör hårdtrimmade superbilar i rymden och skjuter missiler på varandra. Går det att komma på en mer awesome spelidé än det? Jodå, någon på Blizzard (då Silicon & Synapse) sa förmodligen något i stil med: “Alltså visst, det här är sjukt coolt, men vet ni vad som hade gjort det ännu coolare? Vi slänger med några av historiens absolut bästa rocklåtar och kallar det för Rock N’ Roll Racing!”

Den person som kanske sa det är uppenbarligen ett geni, för inte mycket är roligare än att spränga polarens svävarbil med en välriktad missil till tonerna av “Highway Star” med Deep Purple eller Black Sabbaths “Paranoid”.

Duke Nukem 3D (PC)

Säga vad man vill om The Duke. Han må vara steroidpumpad, ha blekt hår och ett stort manschauvinistiskt kräk i allmänhet, men han är jävligt hårdrock! Det skvallrar inte minst temalåten från spelet, Grabbag, skriven av Lee Jackson. Inte nog med att låten är en riktigt jävla fet högoktanig spelklassiker, Megadeth spelade även in en version av låten, och då vet man att det är bra! När Dave “Mr. Pudel” Mustaine himself valde att spela in en tv-spelslåt, ja då visste i alla fall jag att hårdrocken var på plats i spelvärlden för att stanna.

 

Brütal Legend (Xbox 360, Playstation 3)

En av mina personliga hjältar bland spelskapare, Tim Schafer, verkar hysa lika stor kärlek till hårdrock som jag gör. Hans spel Brütal Legend är en enda stor hyllning till allt vad spandexbyxor och flying v-gitarrer heter. Huvudrollen, Eddie Riggs, spelas av ingen mindre än Jack Black som gång på gång visat att han är en riktig rocker. I andra roller hörs också Rob Helford från Judas Priest, Lemmy Killmeister från Motörhead och den store Ozzy Osbourne. Hela spelet bygger på hårdrock och metal och artisterna på det sjukt långa soundtracket varierar från klassiker som Manowar, Mötley Crüe och Slayer till moderna klassiker som In Flames, Dimmu Borgir och Dark Tranquility. Jag säger bara: What’s not to like?

Guitar Hero/Rock Band (varenda jävla konsol)

Let’s face it. Musikspelsboomen som kom för några år sedan hade inte varit någonting utan hårdrock. För hur kul det än är att spela Coldplay och Bob Marley låtar i Guitar Hero: World Tour och Rock Band 3 går det aldrig upp mot att femstjärna “Through the Fire and Flames” med Dragon Force eller “Run to the Hills” med Iron Maiden. Personligen skyller jag musikspelens död uteslutande på pianokontroller och dj-herospelen. ‘Nuff said!