Spelat: God of War Collection volume 2

gow

Den halvnakna krigarguden är tillbaka – lika vansinnig och lika hämndlysten. Denna God of War-samling består av Playstation Portable-titlarna Chains of Olympus och Ghost of Sparta. Bärbara spel med upphottad grafik i en stationär konsol, kan det verkligen vara något att ha?

Med God of War 3 har man satt ribban ganska högt för hur ett God of War-spel ska vara. Eller rättare sagt så har man lagt ribban ganska högt gentemot alla action-spel. Bara intro-scenen lämnar ju ingen oberörd, något mer episkt och fartfyllt hittar man inte ens i 95% av alla slutscener som existerar idag. Efter att man upplevt detta är det ganska svårt att ta ett äldre God of War-spel på allvar.

Spelet är ju ämnat för bärbart bruk, och att förvänta sig att spelet skulle nå upp till orginal-spelens klass vore ju aningen naivt

Att återsläppa en samling med GoW-titlarna från PSP är absolut ingen dålig idé. Är man som jag, ett stort fan utav serien så vill man ju spela dom till varje pris. Efter att jag spelat klart Chains of Olympus kände jag dessvärre en ganska stor besvikelse men samtidigt lite förståelse. Spelet är ju ämnat för bärbart bruk, och att förvänta sig att spelet skulle nå upp till orginal-spelens klass vore ju aningen naivt. Som jag nämner i City-artikeln så kändes Chains of Olympus som om man tog God of War 2 ur sitt fodral och bröt av skivan på mitten.

Dock kommer samlingens räddning när man startar upp Ghost of Sparta. Äntligen känns det som om att man hittat hem till Olympia igen. Kratos är lite argare, lite naknare och lite brutalare. Vapen-arsinalen känns en aning vassare, spelet är lite längre och miljön känns mer levande. Men innerst inne så är det i princip samma jävla spel.

Grundpelaren i ett God of War-spel har alltid varit densamma genom alla 5 titlar. Ultra-linjärt, knappbashande och kistöppnande i samband med ett intensivt stön. Mellan allt det här existerar det också en ganska så djup, välberättad och intressant story som baserar sig i den Grekiska Mytologin. Allt som oftast brukar jag dessvärre vela bort mig halvvägs in i storyn och vet tillslut inte vad som försigår i berättelsen, så att ha lite koll på Mytologi är att rekommendera om man lättare vill förstå vad som händer.

I ärlighetens namn så kände jag inte att något utav dessa spel var särskilt underhållande även ifall grafiken nu stavas High Definition. Dom gjorde mer skada än nytta för min del då jag nu är så otroligt mätt på Kratos och hans bekedjade knivar. Avsaknaden av nya element och finesser är nu riktigt stor och gör inte Sony någon drastisk förändring inför God of War 4 så vet jag inte riktigt om jag åter igen kommer orka följa med krisguden på hans vilda äventyr.

Format

Playstation 3

Släppdatum

14 September 2011

Utvecklare

Ready at Dawn

Betyg

3/5

Sammanfattning

Spelen borde ha stannat där dom hör hemma, i ett bärbart format där jag inte hade behövt spela dom. Dock är dom ju fortf God of War, så känner du att du inte är lika less som mig på serien är det bara att ta för sig.

Story, kontroll, de något mustiga bossfighterna, Ghost of Sparta

Otroligt repetativt, nerskalat, Chains of Olympus