Gnällgubbe om specialutgåvor

gnällgubbevscollector

Varje gång ett spel är det minsta efterlängtat kommer de på led, varje gång en uppföljare till ett uppskattat original kommer de i samlad tropp, varje gång ett spel som har en för stor budget för sitt eget bästa spys de upp – specialutgåvorna.

Nuförtiden känns det som att vartenda spel och dess granne får en specialutgåva. Bara det har några som helst utsikter att sälja halvbra får det en Collector’s Edition, Special Edition, Limited Edition eller motsvarande med namn av skiftande fyndighet. Medelst glittrande plastbitar, konceptbilder och kartor över spelvärlden förväntas vi betala några hundringar extra för samma produkt med annan förpackning.

När jag kommer hem till mina spelande vänner lurar de där specialutgåvorna i vrårna. I diskreta Billy-bokhyllor och i rangliga glasskåp står de och skiner i kulörta färger, medan mina vänner förklarar hur mycket de uppskattar dem som inredningsdetaljer, medan jag får epilepsi av kakafonin av neonfärger. Vidare är de medföljande små häftena såpass intressanta att de minsann bläddrat i dem ett par gånger och de där soundtrack-skivorna gör sig så bra i skivsamlingen. Dessutom är den nyskapande designade boxen “snygg som fan”.

Jag har, som ni kanske förstår, aldrig sett charmen med sådana. Den enda specialutgåva jag någonsin köpt var till Oblivion. Man fick ett mynt och en tygkarta för 300 spänn extra. Efter att ha tagit upp dem ur lådan och tittat på dem en gång, blev de sedan liggande i en ful kartong som jag hade stående i bokhyllan. Inte värt de extra pengarna, minst sagt.

Jag kanske är för praktiskt och minimalistiskt lagd för sådant. Jag föredrar att ladda ned mina spel via Steam och ogillar fysiska exemplar. Jag har på detta sätt lyckats rationalisera bort att ha en optisk enhet i min speldator. Jag vill ha mina saker enkla och praktiska, utan krusiduller, tjafs och krimskrams.

Bortsett från minimalism, pragtmatism och inredningspreferenser, så kvarstår frågan: varför lägga de där extrapengarna, när man hellre kan använda dem till fler spel?