Att slösa bort en licens

Recension av Pippi Långstrump 3D

Pippi Långstrump

Säg den unge född efter 1945 som inte växt upp med Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump. Världens starkaste tjej är ett av våra mest kära kulturarv och älskad av människor över hela världen. Böcker, filmer, tv-serier, Pippi är överallt. Mer än en gång har hon även fått sina egna spel och den här gången är det dags för Nintendo 3DS.

Jag måste erkänna att jag kände lite pepp över Pippi Långstrump 3D, även om det är ett spel för ganska så små barn. Det kändes inte helt fel att återuppleva lite av barndomen genom att återigen försvinna in i Astrid Lindgrens fantastiska värld. Att spelets grafiska still verkade vara baserad på de äldre teckningarna som jag och de flesta i min ålder är vana vid och inte de tecknade serier som kommit på senare år gjorde mig bara ännu mer intresserad.

Pippi, kanske världens coolaste förebild för kids, ska i Pippi Långstump 3D navigera runt i omgivningarna kring Villa Villekulla, staden och på cirkus. Här och där finns mer eller mindre kända figurer som vill att Pippi letar upp saker åt dem. Hon är ju som vi alla vet sakletare. Det kan vara tre bananer åt Tommy och Annika, fem brädor med spik åt en lådmakare eller nästan vad som helst egentligen. Lite längre in i spelet får Pippi förmågor som att kasta pajer, skicka i väg Herr Nilsson på upptåg eller att använda de berömda klisterskorna.

Inget i spelet är bra

Du kanske tänker att det låter trevligt och att det skulle vara något för dina barn? Det hade det säkert varit, om det inte var för det lilla kruxet att ingen del av det här spelet är bra. Jag får liksom känslan att ingen på Ravnstudio har ansträngt sig för att göra ett bra spel. Alls. De få animationer som finns i verkar ha slängts ihop på en eftermiddag. Allt rör sig som vore det animatronics-robotar på ett nöjesfält. Skuggorna svävar av någon anledning ett par meter för långt bort från alla objekt och många objekt har bara fula, enfärgade texturer.

Väldigt sällan spelas någon musik upp över huvud taget, och när den väl gör det är det riktigt sunkiga midi-versioner av kända Pippi-låtar som får det att blöda ur öronen. Inte hade det väl varit så himla svårt eller dyrt att jaga fatt på bättre versioner? Ofta är ljudet begränsat till ett enerverande hopp-ljud och ett riktigt läskigt fnitter när Pippi lämnar in sina uppdrag.

Små barn är oftast inte jätteflinka i fingrarna när det kommer till att spela tv-spel, och därför bör kontrollen i ett barnspel vara perfekt. Pippi styrs långt ifrån perfekt och till och med en erfaren spelare som mig själv har riktigt svårt att utföra de enklaste hoppen. Hur spelet hanterar var objekt börjar och slutar stämmer inte alls överens med det som visas på skärmen.

Det sägs att det ska vara riktigt svårt att skriva barnböcker, och jag tror att detsamma gäller för barnspel.

Det hade ändå känts okej att det är ett fåtal uppdrag som upprepas om och om igen om det hade varit snyggt, med mysig musik och om kontrollen hade varit bättre. Men när ingenting känns riktigt färdigt blir det bara pannkaka av alltihop. Det sägs att det ska vara riktigt svårt att skriva barnböcker, och jag tror att detsamma gäller för barnspel. Även om tilltal och handling kan vara extremt simpelt måste det vara perfekt i sin enkelhet. Det är tyvärr inte Pippi Långstrump 3D. Enda anledningen till att det klarar sig undan det lägsta betyget är att de allra minsta barnen kanske inte ställer några andra krav än att det är just Pippi i huvudrollen. Och där levererar ju spelet. Men låt inte Pippi på framsidan lura till ett köp, det finns så många bra barnspel där ute som är värda pengarna. Pippi Långstrump 3D är ett stort slöseri av en fantastisk licens.

Pippi Långstrump 3D

Format

Nintendo 3DS

Släppdatum

2 november 2012

Utvecklare

Ravnstudio

Betyg

2/5

Sammanfattning

Pippi Långstrump 3D kunde ha blivit ett mysigt plattformslir för kidsen. Om det inte hade varit fult, låtit för jävligt och varit oerhört tråkigt.

Det har estetiken från de äldre Pippi-teckningarna och inte de nyare tecknade serierna.

Grafiken är buggig och musiken är värdelösa midi-versioner av klassiska låtar. För att inte tala om att det är sjukt tråkigt.