Atelje Dataspel på Tekniska Museet

hjärtaspelbanner

I vintras öppnade Tekniska Museet portarna till en konstutställning som ligger oss gamers väldigt nära hjärtat. Sedan den andra februari har nämligen internationell spelkonst insamlad av Datamuseet IT-Ceum funnits att beskåda på utställningen Hjärta spel.

Nu när våren närmar sig expanderar utställningen till en angränsande sal på 600 kvm. Ateljé Dataspel som tillskottet heter är en plats dit spelintresserade runt om i Sverige kunnat skicka sina konstverk för allmän beskådan.

I dagarna var jag där och träffade Nils Olander som ansvarar över utställningen och vi fick tillfälle att pratas vid om utställningen samt fotografera många av de alster som ställs ut i Atelje Dataspel. Jag blev direkt tagen av den konstnärlighet, omsorg och bredd som finns att skåda i de skulpturer, hantverk, fotografier, målningar och pyssel som ställs ut. I en del av utställningen fanns konceptbilder från svenska Paradox att beskåda och i ett annat hörn fanns en bild en 11-årig pojke gjort som föreställde hur en creeper i Minecraft ser världen ur sina ögon. Våran egen Sanna Valapuro har dessutom ställt ut sin cosplaydräkt föreställande Deus Ex-karaktären Eliza Cassan plus en väldigt charmig Marioinspirerad klädhängare.

Den kraft som finns i konst, kraften att ge andra tillträde till ens eget perspektiv, känns verkligen när en kliver in i ateljen. Inte bara på grund av den kreativitet som finns att beskåda, utan också för den kulturella tillhörighet en känner som spelnörd.

Nils och jag var överens om att Atelje Dataspel egentligen kan ses som en folkkonstens intåg i Hjärta spel-utställningen, då det är slutkonsumenter och fans som ställer ut sina konstnärliga uttryck. De alster som skickats in står spelkulturen väldigt nära i att de representerar oss som lever i den, våra värderingar och sätt att se på mediet. Vi talades vid om bland annat hur könsroller ofta ställs på huvudet inom nördkulturen och att det är en glädjande syn att se hur traditionellt manligt och kvinnligt inte har samma kraft inom vår kultur.

Vidare så märktes det också att spelkulturen är väldigt inkluderande när det kommer till ålder. Jag blev väldigt fascinerad över djupet i den 11-åriga pojkens sätt att resonera kring sitt Minecraft-alster, att creepers hade en annan visuell uppfattning om världen. Det fanns också en rad stora tavlor att beundra från ett gäng niondeklassare som alla höll hög kvalité.

Nedan finner ni ett axplock av allt det fina som finns att titta på.

Atelje Dataspel öppnar den 16:e Mars ute på Tekniska Museet i Stockholm. Läs mer om utställningen på Tekniska Museets hemsida.

Rekommenderas varmt!