Fem grymma spelkvinnor

kvinnodagen

I dag är det, som jag hoppas att ingen har missat, den internationella kvinnodagen. I de flesta medier uppmärksammas kvinnorna lite extra mycket just i dag, och så även här på Kraid. Egentligen är det dumt att det ska till en speciell dag för att fantastiska kvinnor ska få uppmärksamhet och vi försöker berätta för folk om grymma tjejer så fort vi får tillfälle. Hur som helst så vill jag ta tillfället i akt att se till att ni alla har koll på fem oerhört duktiga, grymma och coola kvinnor som på ett eller annat sätt sysslar med spel. Det finns självklart hundratals kvinnor som jag inte skriver om här, men just de här fem är de jag personligen vill lyfta fram just i dag, den 8 mars, för att de kämpar för att bättra på bilden av kvinnor både som spelkaraktärer men också som proffs inom spelbranschen i form av utvecklare eller journalister.

Malin Söderberg

Malin jobbar till vardags som pr-person på Paradox Interactive, men är kanske mer känd som före detta chefredaktör för Gamplayer och numera skribent på Svampriket. Få spelskribenter i Sverige kan så mycket om könsroller och kvinnor inom spel. Hon kan alltid upplysa en när man som vit heterosexuell man inte förstår vissa inslag i vissa spel kan kännas obekväma för andra. När man helt enkelt inte ser ojämställdheten för alla privilegier.

Kerstin Alex

Få svenska spelrecensenter får ta så mycket skit som Kerstin Alex. På bara ett par år har hon blivit en av Aftonbladets mest utskällda recensenter. Det har i princip bara att göra med att hon tar upp saker som sexism och förringande av kvinnor och minoriteter i spel. Det är något med Kerstins sätt att skriva som får en del “sköna killar” att se rött. Hon har till och med fått en egen hattråd på Flashback, inte illa! Kerstin Alex ska ha en eloge för att hon trots alla fula ord aldrig ger sig och fortsätter ta upp de där sakerna som andra kanske tycker är lite obekväma.

Tove Bengtsson

På en av Sveriges bästa dagstidningar, Svenska Dagbladet, hittar vi en av Sveriges bästa spelskribenter, Tove Bengtsson. Även hon skriver mycket och gärna om kvinnor i spel och hon gör det alltid på ett väl avvägt sätt. Där vissa kan tycka att Kerstin Alex är provocerande har jag svårt att tänka mig att någon skulle kunna klaga på Toves sätt att alltid vara saklig men ändå få igenom sin åsikt. Om tidningens nystartade spelblogg är hennes initiativ låter jag vara osagt, men det är fantastiskt kul att få läsa mer av henne i ett lite mer “avslappnat” sammanhang än i hennes reensionstexter. Tove hör ni också i podcasten Nördigt.

Angelica Norgren

En gång i tiden var hon Xboxflickan och visst händer det att hon fortfarande skriver där. Men i dag är hon Angelica Norgren med hela svenska folket sedan hon knep åt sig jobbet som programledare för P3 Spel. Som ett riktigt proffs på radio är hon ett lysande exempel en en grym tjej som tagit sig in i en annars löjligt mansdominerad bransch som spelbranschen. Hatten av!

Anita Sarkeesian

Om de svenska spelkvinnorna får kämpa i motvind är det inget mot vad kanadensisk-amerikanska Anita Sarkeesian får göra. Hon ligger bakom videobloggen Feminist Frequency som tar upp kvinnobilden inom olika medier, däribland spel. Hon har fått utstå spott och spe för sina feministiska åsikter av folk (läs: män) som inte  tycker att det är en “stor grej”. Förra året startade hon en insamling på Kickstarter för sitt projekt Tropes vs. Women: Videogames. På mindre än 24 timmar fick hon ihop de 6 000 dollar hon behövde, och till slut donerades över 150 000 dollar till projektet. I går kom det första avsnittet i serien som handlar om kvinnor som “the damsel in distress”, och klippet kan du se här nedan.

Hedersomnämnande: Sanna Valapuro

Ni trodde väl inte att jag skulle skriva ett inlägg om grymma spelkvinnor utan att nämna vår alldeles egna Sanna Valapuro? Men i stället för att lista alla coola grejer hon sysslar med låter jag hennes texter här på Kraid tala för sig själv.

Okej då, en grej måste jag ta upp. Sanna kommer att ställa ut lite av sina pysselverk på Tekniska Museet i Stockholm, den 13 till 24 mars. Så har ni vägarna förbi, kolla in utställningen Ateljé dataspel där flera konstnärer kommer att ställa ut sina spelrelaterade alster!