Defiance: A for effort

defianceheader

Det är aldrig lätt att etablera ett nytt kanon och slå stort inom nördkulturen. I en postmodern tidsera är ingenting nytt och allt är redan gjort, vilket vi inte ser i bara spel utan också film och musik. Häromsistens hörde vi en stor och omhuldad artist släppa en singel med snudd på kopierat gitarr-riff från en kanske 4-5 år gammal hit. Låten är bra, men det är ack så svårt att vara helt originell.

Svårt är det dock att kritisera Trion Games för att inte försöka. Defiance är ett väldigt ambitiöst projekt att binda samman en ny storsatsning inom TV-serier med en stor onlineshooter. Allt medan spelarna slåss i den stora digitala världen så får de också världens nyanser och kanon levererat till sig via kanalen Syfy:s nya slagskepp med samma namn. Redan i spelets intro möter man TV-seriens två hjältar Jeb Nolan och Irisa, varpå en utan vidare slängs ut i en postapokalyptisk vildmark komplett med mutanter och utomjordisk teknologi.

Nischade nördkanalen Syfy är inblandad

Problemet i mina ögon är att de saluför TV-serie + spel i samma värld som ett slags novum. Visst, att serien är hyfsad om än tråkig samt att spelet inte känns som en kackig licenspjäs är ju anmärkningsvärt, men det känns ändå inte som något revolutionerande. Vi som lever i en sammanbunden, ironiserande, intertextuell och flytande internetvärld blir knappast imponerade av att en kan spela ett spel som utspelar sig i en värld vi kan se på TV. Det enda egentligen nya är att den nischade nördkanalen Syfy är inblandad och att både spel och serie utvecklats tillsammans.

Vill en vara riktigt grinig går det så klart att kritisera beslutet. För att kunna fördjupa sig i spelvärldens historia, teknik och karaktärer ska jag alltså helst också se på TV-serien?  Så långt jag har spelat har världen i alla fall känts väldigt platt och oinspirerande, så det är väl där vi hamnar om vi kommer från spelnördens håll istället för tv-tittaren? Om konsumenten istället invigs via serien blir det en annan femma. Då finns allt hen förväntar sig där, både action, drama, berättelse och spänning. Eller ja, så pass spännande och actionfyllt det nu kan bli eftersom inte heller serien känns särskilt lovande. Vad jag försöker säga är helt enkelt att jag rekommenderar alla som vill spela att börja med serien. Om ni som jag börjar med spelet så finns risken att serien känns mer som ett tvång. Jag är en sån som älskar välgjort “fluff” där jag får veta bakgrund och logik bakom en påhittad världs olika företeelser och varelser. Däremot får jag det gärna serverat på samma fat. Spelet är en bättre krydda till serien än serien en krydda till spelet helt enkelt.

Det kan ha funnits en god tanke i att separera spelet och fluffet.

Som sagt så ska Trion ha all beröm för ett försök på en ny lanseringsidé. Det kan ha funnits en god tanke i att separera spelet och fluffet. TV-mediet kunde fokusera mer på vad det gör bäst och ge oss konsumenter en värld att fantisera kring medan spelet ger oss ett gediget verktyg att utforska världen med. I mitt fall blev det dock lite pannkaka av det hela då jag är sugen på nya shooters, men har alldeles för många serier att titta på för att orka engagera mig i ännu en halvpajig Syfy-serie. Därför blir det min åsikt att Defiance faller på eget grepp.

Tänk om HBO gått ihop med typ Mythic och släppt ett Game of Thrones-MMO med samma motsvarande kvalité som serien och lanserat det samtidigt som säsong 1.