Ett slagskott rakt in i hjärtat

Recension av NHL 14

nhl14header

Då har det gått ytterligare ett år, och ännu ett NHL-spel är släppt. Den 22 i ordningen för att vara exakt. Att recensera dessa återkommande sportspel är alltid lite speciellt, då det inte är ett helt spel man kan bedöma, utan endast vad som är nytt sen föregående år. Se det som att recensera en stor patch till World of Warcraft.

Även ifall nyheterna i NHL 14 inte är så många i antal, så är det lilla man förbättrat ganska omfattande. Målvaktsspelet har tex förbättrats avskyvärt, och är mer följsam än tidigare. Fysikmotorn är omskriven i grunden, och har man tydligen kombinerat NHL-motorn med den motor man använder i Fight Night (boxningsspel). Alltså så har allt gruff och tacklande nått helt nya höjder i strävan efter realism samt att slagsmålen har blivit mer intensiva och är mycket mer förekommande.

Nu får man verkligen tänka efter två gånger innan man drar iväg ett slagskott efter att domaren har blåst av, eller om man får för sig att småputtas. Då får man stora delar av motståndarlaget på sig, och slagsmål är den enda utvägen ifall man inte är snabb nog att skrilla ifrån dom.

På 90-talet var isen blå

För den som är lite konservativ av sig, och som anser att det “minsann va bättre förr” så har man ett nytt läge som kallas “NHL 94 Anniversary Mode”, där man för en stund kan blicka tillbaka till den gamla goda tiden för 20 år sedan då man inte använde sig av skillstick eller några regler överhuvudtaget. För mig som spelade NHL94 ganska mycket när det begav sig, så är nostalgi-kicken enorm, och jag har stundtals nästan roligare här än i det riktiga spelet.

För den hockeytokige så finns det så mycket mer att hämta i NHL14 än för mig som egentligen endast spelar vanliga matcher mot en vän eller dator. I de förbättrade spellägena ”Be a Pro” eller “Be a GM” så finns chansen att axla rollen som NHL-proffs eller tränare för ett helt lag, och nytt för i år är “Live the life mode” som tar det hela ett steg längre, där man som NHL-proffs inte endast får simulera matcherna i sig, utan nu påverkar även livet utanför hockeyrinken som familj, vänner och fans sin karriär. Vad du än är för spelare, så kommer du finna många underhållningsrika timmar framför NHL14.

NHL 14

Format

Xbox 360, Playstation 3

Släppdatum

Ute nu

Utvecklare

EA Canada

Betyg

4/5

Sammanfattning

EA har tagit ett stort kliv närmre den "Ultimata hockeyupplevelsen", och det känns som att de sista bitarna håller på att falla på plats. I år har man inte lika många förbättringar som man är van vid, och det borde vara ett teckan på att EA håller på att få slut på idéer kring förbättringar. Förhoppningsvis släpps det snart ett slugiltigt hockeyspel där man väljer att patcha istället för att släppa ifrån sig helt nya spel en gång per år.

Nya fysmotorn, NHL94-läget och mer slagsmål

Dess halvkassa onlineläge, som allt för ofta laggar.