Hur mår Nordens största spelmässa?

gamex

Snart är det dags för den fjärde upplagan av spelmässan Gamex på Kistamässan i Stockholm. Tågbiljetter är bokade, pressackreditering är utskriven, planeringen är… På planeringsstadiet. Men peppen är skyhög! Under fyra dagar ska det spelas spel, skakas händer, filmas, fotas, skrivas och svingas bägare fyllda med gyllenbrun dryck av malt, humle, jäst och vatten.

Men hur mår egentligen Nordens största spelmässa? Jag började först ana oro när man meddelade att Gamex slår sina påsar ihop med teknikmässan CDON-expo. De båda kommer alltså att samsas om ytan på Kistamässan. CDON-expo har visserligen ett spelfokus och kommer att ha en turneringsyta för e-sport, men deras huvudsakliga fokus verkar ligga på annan teknik än spel.

“Tanken är att spel fortfarande ska vara det stora fokuset på mässan, men att man istället breddar med hemelektronik för att också öka intresset för hos en bredare målgrupp. Tyvärr delar ju inte alla i vår ålder samma starka engagemang för spel”, meddelar Gamex när jag i ett mejl ventilerar min oro.

Nintendo kommer inte. Jag tar det igen. Nintendo kommer inte!

Nästa bomb släpptes för lite drygt två veckor sedan och är än mer oroande än ihopslagningen med CDON-expo. Nintendo kommer inte. Jag tar det igen. Nintendo kommer inte! Mario och hans vänner har hittills årligen stoltserat med den absolut största och bästa monterplatsen och erbjudit möjligheten att prova på en uppsjö av inte ännu släppta spel. Jag mejlar Bergsala, den svenska utgivaren av Nintendos titlar och får den officiella förklaringen:

”Bergsala och Nintendo utvärderar löpande de marknadsinsatser vi gör och har för perioden sept-dec 2013 valt att sprida våra event över en större del av Sverige än bara  ett veckoslut i Stockholm Vi vill nå hela familjen på absolut bästa sätt och med maximal geografisk och demografisk spridning med den stjärnspäckade line-up vi har för perioden.”

Man tillägger att beslutet varit svårt eftersom många trogna Gamex-besökare lär bli besvikna.

Besökarantalet minskar

Samtidigt som dessa två inte helt angenäma nyheter når oss tisslas och tasslas det också bland folk i branschen att det kanske inte går så bra för vår älskade mässa. Även besökarsifforna talar sitt tydliga språk. Första året, 2010, hade mässan ungefär 28 000 besökare. Sedan dess har man minskat med 1 000 besökare per år och låg i fjol alltså på cirka 26 000. Med andra ord; det ser inte jätteljust ut för Gamex.

Jag tror att det skulle vara en förlust för spelsverige att bli av med Gamex efter bara fyra år. En mässa med fler än 25 000 besökare visar utvecklare och utgivare att vi är en kraft att räkna med, trots vår ringa storlek. Det är upp till oss att se till att visa att vi vill ha Gamex kvar. Så lyd nu mitt råd. Ta dig till Stockholm och besök Gamex – nördarnas Mecka – första helgen i november!