Retrospelat: Blue Shadow

bs

Contra. Super Mario Bros.. Double Dragon. Mega Man.

Ungefär så brukar det låta när mina vänner nämner NES-spel de minns med värme. Inte en käft minns det eminenta Blue Shadow, i alla fall inte förrän man påminner dem. Det är ju knappast ett okänt spel, men det har ändå hamnat lite i skymundan. Det är riktigt synd, för det är ett bra spel.

Spelet går ut på att man är en ninja (eller två om man kör med en kompis) som ska rädda världen för en onding av något slag. En helt patetisk skräphandling, med andra ord. Men kom igen, hur många spel till NES spelar man för handlingens skull? Att kritisera Blue Shadow för handlingen är som att kritisera en perfekt oxfilé för att kocken är ful.

Grafiken är ganska fin. Den är inget speciellt, men den håller den kvalitet man förväntar sig av ett spel som släpptes sent under NES:s levnad. Den är mestadels funktionell och tydlig, men lyckas dock bjuda på några intressanta bossar, fiender och miljöer. För att säga sanningen, så tänker man inte så mycket på grafiken, den finns där och stör inte, vilket är mer än man kan säga om andra NES-spel.

Spelet är tyvärr rätt lätt. Jag spelade igenom det på bara ett par sittningar. Det är ungefär som Super Probotector på easy; man fastnar ibland, men man kommer snabbt förbi det. Här bygger svårighetsgraden på fienderna och bossarna, vilka man lätt lär sig hantera, tack vare den tighta kontrollen. Vill man få ytterligare timmar med spelet, kan man alltid spela det med en kompis. Till skillnad från komockan Rise of the Robots, behöver man inte tvinga, hota och muta sina vänner att spela med en. Det är genuint kul att spela med en kompis.

En grej som jag fann rätt störande var vapensystemet. Det bygger på att man först bygger upp styrka genom att samla svärd, vilket gör attackerna starkare oavsett vilket vapen man väljer. Alltså: har du plockat tre svärd innan du tog en hookshot, så gör du mer skada med hookshoten än om du bara tagit två svärd. Det är ett ganska intressant system, men det är inte speciellt uppenbart första gången man spelar. Man börjar med svärdet och kan sedan hitta andra vapen som power-ups. Tar man sedan ett nytt svärd, så blir man av med det andra vapnet, så man får svärdet igen, fast lite starkare. Man gör ju visserligen mer skada, men allt man tänker är “Fan! Inte det där jävla pissvärdet igen!”. Det kanske står i manualen, men, handen på hjärtat, vem fan läser den? Det är nog det enda negativa med Blue Shadow.

Format

NES

Släppdatum

N/A

Utvecklare

TAITO

Betyg

/5

Sammanfattning

Jag rekommenderar Blue Shadow starkt till alla som gillar plattforms- och actionspel till NES. Det är en gedigen upplevelse som man inte blir besviken på, även om man idealiserat det sedan barnsben. Spelet är lätt att få tag på till en billig peng. För er som letar på eBay, så är det värt att veta att det heter Shadow of the Ninja i Nordamerika.

N/A

N/A