Hur du får igång dina gamla peka-och-klicka-klassiker på en modern dator

Förbannad för att du inte kan spela Sam & Max: Hit the Road på din nya dator med 40 kärnor, 320 terabyte ram och ett grafikkort som drar lika mycket ström som en mindre rumänsk stad? Har du gått in på forum och gråtit över det? Har du slagit din halta sköldpadda halvt ihjäl av ilska?

Ta’t lugnt, grabben, det finns en lösning!

ScummVM, eller “Script Creation Utility for Maniac Mansion Virtual Machine” var från början enbart en emulator som gjorde att man kunde spela gamla DOS-baserade peka-och-klicka-spel från LucasArts baserade på SCUMM-motorn på en modern dator. Därefter har stöd för spel från andra företag och utvecklade med andra motorer lagts till. Utvecklarna beskriver det såhär:

ScummVM is a program which allows you to run certain classic graphical point-and-click adventure games, provided you already have their data files. The clever part about this: ScummVM just replaces the executables shipped with the games, allowing you to play them on systems for which they were never designed!

Det är bara att installera, lägga till sökvägen för spelets exe-fil och spela! Man kan använda nästan vilken version som helst av spelen. Du kan köra te x Mac- och Amiga-versionen av samma spel på en PC och vise versa. Underbart enkelt.

Du kan använda ScummVM på följande format:

Win32 (Windows 95/98/ME/NT/2000/XP), Linux i386 och PPC, BeOS, Solaris, Mac OS X, Dreamcast, MorphOS, IRIX, PalmOS, WinCE, GP32, Sony PSP och PS2.

Eftersom programmet är open source, kan vilken 1337 h4xxo|2 som helst modifiera det till andra format, om man t ex skulle vilja spela Beneath a Steel SkyFM Towns Marty.

Emulatorn stödjer en helvetes massa spel och en fullständig lista hittar ni på utvecklarnas hemsida.

Så, installera härligheten nu och spela tills musarmen faller av!