Bioshock VS Bioshock II

Har den senaste veckan tokspelat GOTY-liret Bioshock och dess uppföljare. Varför jag inte klarat Bioshock innan är för mig ett stort mysterium, då jag lätt kan säga att det är bland de bästa FPS-spelen denna generation. En värld som är lika välslipad, storydriven, intensiv och vacker finns det ärligt talat inte att finna någon annanstans än just i Rapture. När jag väl tänker efter känner jag inte att jag saknar något, men småsaker hade de ju kunnat göra bättre.

Hur står sig då Bioshock mot sin uppföljare Bioshock 2? Jag har förstått att detta är ett hett samtalsämne, då det råder stora skiljaktigheter bland åsikterna. De flesta klarade Bioshock när det släpptes för tre år sedan (ja, det var så längesen), och att spela spelen direkt efter varandra tycker jag ger en lite klarare och fräschare syn på vilket som egentligen är bäst.

Min åsikt på rak arm är att Bioshock är mycket roligare än tvåan, men tvåan är generellt ett bättre spel. I ettan får man ju uppleva allt för första gången, alla plasmids, första anblicken utav en Little Sister och hennes Big Daddy, man gick nervöst över relingen i taket och visste inte riktigt om man vågade ta ett steg till utan att kraschlanda rakt framför dessa varelser. Det tog faktist ganska lång tid innan man vande sig vid Rapture, innan man kunde förutspå vad som skulle hända. Och det är egentligen denna första period som ett spel är som roligast, det är precis samma sak med Dead Space, första halvan smyger man nervöst runt och vet inte när nästa monster hoppar på en, och den manliga basrösten man trodde man hade permanent övergick till en högre ton än visste existerade. Framme vid den andra halvan av spelet har man lärt sig tillverkarnas mönster och springer igenom så gott som allt utan rädsla.

Och det är just detta som är den största svagheten i Bioshock 2, man kan Rapture utan och innan och man är inte rädd för något. Man har inte heller valt att sätta in så många nya plasmids eller nya sorters vapen. Man är ju en Big Daddy i tvåan, så alla vapen har ju ett annat utseende, men dom har precis samma funktion som i ettan(Okej, borren är ju ny). Det känns lite som att man spelar om Bioshock, fast från ett annorlunda utgångsläge. Dock har man gjort en del förbättringar i tvåan:

 • Hack-systemet är mycket bättre och lättare vilket gör att man orkar hacka detmesta man stöter på, detta var en sak man tillslut tröttnade på i ettan för att de va för struligt och tog tid.
 • Undertexterna stämmer överens med ljudet! Detta är en utav ettans stora brister, även ifall man är 100 på engelska språket måste jag ha undertexter för att hänga med, så att mycket story i ettan var som bortblåst tack vare att texten va helt out of synch.
 • Gene-systemet är bra mycket mer tilltalande, i ettan hade man 5 olika träd där man samlande på sig olika gene-egenskaper, ska jag vara ärlig så ändrade jag inte dessa en enda gång, för jag orkade helt enkelt inte sätta mig in i det krångliga utförandet. I tvåan har man allt samlat i en enda stor säck, vilket gör det lite enklare för spelaren.
 • Vendor Machines har slutat låta, kanske ingen jättefördel, men har man huvudverk är det ganska skönt :)
 • Man kan ha 100 mer dollar, dvs 600 dollars!
 • Ammo är billigare
 • Borren är sataniskt kul!

Sen finns det ju också endel nackdelar, kan lista dom också för skojs skull:

 • HATAR verkligen Hackdart-pistolen, visst. Grundtanken att hacka på avstånd är superbra, men man glömmer alltid att byta till ett vapen efter, så när en splicer hoppar på en står jag där och skjuter dart-pilar som en idiot. Splicern bara kollar förnedrande på en.
 • Sjukt jobbigt att rädda Little Sisters, innan man kan heala skitungen måste man suga Adam ut två lik. Fast när jag tänker efter, så kanske man måste göra det även ifall man ska harvesta dom? Har inte provat det :) lol
 • Samma vapen/plasmids som i ettan.
 • Att man har bytt ut B-knappen mot ett melee-slag. Nu healar man sig med högerstyrspak! Svårt att av-vänja sig detta. Så, istället för att knapra firstaid-piller står jag varje gång jag håller på och dö och slår frenetiskt i luften. Gött irriterande!

Så, summan av kardimumman är att Bioshock 2 är ett bättre spel, men iom att jag redan känner till hemligheterna i det vackra Rapture sen innan så tycker jag att Bioshock gav mig den bästa upplevelsen.