Nya Medal of Honor får politiker att må illa

At the hands of the Taliban, children have lost fathers and wives have lost husbands” sade Storbritanniens försvarsminister Liam Fox häromdagen, apropå det aktuella Medal of Honor. Veteraner från kriget och fallna soldaters anhöriga har också riktat skarp kritik mot spelet.

EA har, självklart, vikt sig för kritiken. Hade någon väntat sig något annat? Tragiskt, men så brukar det tyvärr fungera. Det handlade inte om en kampanj där man spelade som taliban, utan bara att man kunde spela som dem i multiplayer-läget. På samma sätt som man i flertalet andravärldskrigsspel kan dra på sig SS-uniformen och ladda sin MP40 i multiplayer. Det klagas det aldrig på, trots att nazismens brott vida överstiger talibanernas, räknat i människoliv. Har inte fler barn blivit föräldralösa p g a Wehrmacht? Har inte fler kvinnor förlorat sina makar för SS:s härjningar? Då har jag inte ens gått in på de spel där man kan spela som soldat i Vietcong, Röda Armén, m fl.

Alla som någonsin kört ett FPS i multiplayer vet att man inte bryr sig ett skit om vem man spelar som. Ideologi, nationalitet eller religion spelar ingen roll i multiplayer – allt handlar om poäng, headshots och att vinna. Realismen de verkliga kombattanterna tillför får väl snarast ses som en objektiv avbildning av vår värld. Britter och talibaner strider mot varandra i Afghanistan – det är ett obestridligt faktum. Hur är det respektlöst? Ingen skulle anklaga ett nyhetsreportage om saken för att vara respektlöst, men när den stora stygga spelbranschen gör samma sak blir det en ljudlig kakafoni av moralkärringar, pk-tårar och löjliga utspel.

Bara för att man kan spela som nazitysk soldat i exempelvis Day of Defeat betyder det inte att man glorifierar nationalsocialismen eller tyskarnas ambitioner i andra världskriget. Allt man gör är att förse spelaren med realism. Ingen klagar på det eller snyftar om att nazisterna var onda. Visst kan man påstå att man glorifierar våld i dessa spel, men det är ett genomgående drag för alla typer av spel. Det oskyldiga och mycket populära spelet schack är ett krigsspel, men har aldrig anklagats för att försköna våld och död.

Det som är mest påtagligt med herr Liam Fox’ uttalanden är dock hans otroliga hyckleri. Han vänder sig mot att man kan spela som taliban, för att de orsakat så mycket död och förödelse. Samtidigt företräder Fox Storbritanniens krigsmakt, som *trumvirvel* orsakar död och förödelse. Han verkar vidare tycka att nazismens, kommunismens, kolonialismens och fascismens brott inte är lika illa att “glorifiera”.

Som vanligt får spelbranschen långt mer skit än den förtjänar och som vanligt är belackarna efterblivna hycklare. Inget mer med det.