Årets äventyr

Det fanns en tid då äventyrsspel inte innebar att man vaknade upp halvdöd på ett tåg halvvägs ned för ett stup. Det fanns en tid då äventyrsspel inte innebar att man hade överdimensionerade bröst och blev uppäten av dinosaurier. Det fanns en tid då äventyrsspel inte hade samma upplägg som en Hollywood-film. Det var på den tiden då äventyrsspel var synonymt med The Secret of Monkey Island, Zak McKracken and the Alien Mindbenders och Simon the Sorcerer.

De humoristiska, kluriga och dialogdrivna äventyrsspelens ärorika tradition dog ut i slutet av 90-talet, efter svanesången Grim Fandango. Den gamla skolans äventyrsspel upphörde aldrig helt att tillverkas, men efter 1998 sjönk kvaliteten och kvantiteten drastiskt. Åren gick och det var inte förrän 2006 som saker och ting började ljusna för äventyrsspelen. Telltale Games släppte Sam & Max: Season One (numera omdöpt till Sam & Max save the World).

I år släpptes den tredje “säsongen” – Sam & Max: The Devil’s Playhouse och det är sannerligen ett spel värdigt att kalla sig äventyrsspel av den gamla skolan. Bortsett från att grafiken och spelmekaniken moderniserats avsevärt (och nya röster), är Sam & Max: The Devil’s Playhouse ett traditionellt äventyrsspel, inte bara vad gäller upplägg och innehåll, utan också vad gäller kvalitet.

S&M:DPH bjuder på många skratt, facepalms och därtill ett av spelhistoriens sorgligaste ögonblick, allt under överdrivna H P Lovecraft och Edgar Allan Poe-referenser. Det klassiska samlandet och kombinerandet av saker för att ta sig vidare, har fått ta ett steg tillbaka för mer dialogbaserade lösningar, även om sakletandet är en stor del av gameplayet.

Under spelets bästa stunder kan man nästan skymta de pixliga Sam & Max från 90-talet i bakgrunden. Därför är 2010:s bästa äventyr Sam & Max: The Devil’s Playhouse.


Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen “Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ‘Årets äventyr’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, n00b schoolbus, Onlajn, Pixelviking, Savepunkt, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar och Xboxflickan & Nikke.