Årets innovation

Egentligen hade jag tänkt kalla Nintendo 3DS för årets innovation, men eftersom den bara utannonserades i år och inte släpps förrän 2011, går förstaplatsen till den nyskapande tvåan!

OnLive – en tjänst som streamar spel!

Att spela spel utan att behöva ha dem lokalt på datorn har vi kunnat göra i våra webbläsare sedan 90-talet. Det är inget som helst nytt med det. OnLive förser dock allmänheten med något vi inte fått ta del av tidigare; det enda som streamas är bilden från spelet, för all beräkning sker på OnLives datorer. Det enda som krävs för att spela de senaste spelen är en dator som kan spela upp video i 720p, vilket min gamla skräpburk från 2005 klarar galant.

Fast riktigt så bra fungerar inte OnLive. Än. Det största problemet är fördröjningen mellan datorerna. Fördröjningen ligger i snitt på 150 millisekunder, vilket kanske inte låter så farligt, men det lilla ögonblicket är skillnaden mellan liv och död i spel med högt tempo. Dessutom varierar bildkvaliteten för mycket. Ju långsammare linan man sitter på är, ju mer komprimeras videon och ju höge latency får man. Notera att de här klagomålen kommer från USA, där bredbandshastigheterna är lägre än i Sverige.

Trots sina fel, ser jag det som en tjänst med stor potential. Eftersom jag är för snål för att alltid ha den senaste hårdvaran följer jag denna tjänsts utveckling mycket noggrant och ser mycket fram emot att få testa den. Sverige har inget eget släppdatum, men för Storbritannien är det satt till fjärde kvartalet 2011. Om det inte kommer till Sverige just då, kommer det i alla fall någon gång snart därefter.

Det fungerar inte optimalt just nu, men jag tror, på riktigt, att det här är framtiden för spelandet. Kanske inte idag, kanske inte imorgon, men åtminstone i övermorgon.


Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen “Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ‘Årets innovation’: Aftonstjaerna, BitGarden, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, Onlajn, Pixelviking, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar, Victoria Saade och Xboxflickan & Nikke.