I minnets bakgård – Fable 2

Jag har aldrig ägt en Xbox 360, och har hela tiden klarat mig bra utan. De XBLA spel jag velat spela har jag kunnat spela hos polarna och varken Gears of War eller Halo-serierna intresserar mig nämnvärt. Men, det finns en trilogi(?) som jag hela tiden våndats över att jag inte har kunnat spela, nämligen den om de mytomspunna hjältarna i Albion.

Jag har nyligen kommit över en gammal krysslåda och fick lånat hem en hel hög maffiga singleplayerspel som jag missat. Mitt första val var självklart Fable 2. Efter att ha spelat ettan på PC när det begav sig visste jag att jag var tvungen att spela del två, men det har alltså dröjt ända tills nu. Tvåan innehåller allt det jag älskade från ettan, och mer därtill. En stor värld att utforska, möjligheten att påverka mina medmänniskors intryck av mig, och till och med deras ekonomi. Ta platsen på tronen som en god kung, ond despot, eller förbli en okänd antihjälte, valet är ditt, god eller ond.

Det är också lite det som stör mig, att vara god eller ond. Varför ska det alltid vara så enkelt? Vid flera tillfällen ställs jag mellan två val; att skoningslöst avrätta snubben jag just slagit sönder, eller att skona honom och låta honom gå. Skonar jag honom är han utan undantag ångerfull och lovar att leva rättfärdigt hädanefter. Vad hände med landsförvisning? Livstids fängelse? Slavarbetsläger? Ge mig fler gråzoner! Måste jag var älskad eller hatad av alla? Kan jag inte vara lite sådär halvgod eller halvond? Jag vet att gråzoner är väldigt komplext i tv-spel, men jag vill ändå ha mer av det! I Heavy Rain lyckades man ganska bra, men det är också mycket mer manusbundet än Fable 2.

Kommande spel:

Det känns väl ganska självklart? Efter att ha plöjt igenom det smått fantastiska Fable 2 är det självklart del tre i serien som gäller. Det påstås att det inte ska vara lika bra som tvåan, men jag kan ju inte sluta nu. Jag måste få veta hur landet jag lärt mig att älska utvecklas och vart storyn barkar hän. Men som sagt, snälla ge mig något annat än svart och vitt och sjukt förutsägbara moraliska ståndpunkter!