Vikten av bra röstskådespelare

Jag är äntligen färdig med Fable trilogin, och jag måste säga att det har varit en fantastisk resa! Ettan spelade jag på PC när det kom, men tvåan  och trean har fått vänta ända tills nu när jag äntligen fått tillgång till en Xbox 360. Många var besvikna på Fable 3 av olika anledningar, men jag skulle vilja säga att det håller minst lika bra klass som de första två spelen på det mesta utom möjligtvis första halvans story.

På de flesta områden skrev jag. Visst, det är såklart det snyggaste av de tre, men det är ju inte så konstigt. Vad som däremot slog mig gång på gång på gång på gång var spelets skådespelarinsatser. Röstskådespeleri kan vara en sådan där grej som förhöjer ett spel något enormt, utan att man faktiskt tänker på det. Ofta sitter jag och undrar för mig själv vad det är som gör just det här spelet så bra. Sedan slår det mig, skådisarna, och jag flyger ut på IMDB för att kolla upp vem som är vem.

Och vilka röstskådisar sen! Är det något Lionhead med herr Molyneux inte sparat pengar på är det när skådisarna hyrs in. Vi hittar Monty Python-tungviktaren John Cleese som betjänten Jasper, mycket stabil och rolig utan att vara löjlig. Till en hyfsat liten biroll, en gubbe vid namn Sabine, har man skakat fram självaste Gandhi, Ben Kingsley. Även den härliga komikern och skådespelaren Stephen Fry kommer tillbaka som ärkeäcklet Reaver. Det här är bara en handfull av de kända skådisar som dyker upp i spelet.

Men allra bäst av alla är lite förvånande nog en av de kanske lite mindre erfarna skådisarna i sammanhanget, nämligen Simon Pegg. Simon är såklart den underbara Shaun i zombiekomedin Shaun of the Dead, och en av mina absoluta favoriter när det kommer till brittiska skådisar. I Fable 3 spelar han Ben Finn, en av de centrala karaktärerna i rebellrörelsen. Jag hade först svårt att höra att det var Pegg eftersom hans spelkaraktär till skillnad från den i Shaun of the Dead inte är en fumlig, kärlekskrank nörd. Men även tuffingen Ben Finn gör han med bravur. Big up till alla tunga filmskådisar som väljer att göra spel, även om det (förmodligen) inte betalar sig lika bra!

Tommy på bloggen Svampriket listat en hel drös andra röstskådisar från spel, kända som okända, och allt från filmskådisar som gör spel till skådisar som bara gör spel. Check it out!