Spelens fortskaffningsmedel nummer ett!

Som bekant spelar jag för tillfället det fantastiska Red Dead Redemption. Ja, förutom en liten paus för att spela igenom Thor: God of Thunder. Ett spel som ni för övrigt inte under några omständigheter bör spela! Anyway, jag blev glatt överraskad när man i ett uppdrag i RDR fick köra en så kallad mine cart, eller kanske gruvvagn på svenska?

Gruvvagnen måste vara alla spelkaraktärers favoritfordon, se bara på i hur många spel den figurerar! Det kanske tydligaste, bästa, och SVÅRASTE exemplet är Donkey Kong Country. Här snackar vi reflexspelande på hög nivå! Det här spelet har gruvbanornas gruvbanor, och mitt retrohjärta vill både göra volter och skjuta sig själv varje gång jag börjar på en av dem. Att senaste instansen i serien har ännu svårare gruvvagnsbanor är helt tokigt!
För mig fortsatte sedan gruvodysséen i Final Fantasy VI. När spelens hjältar ska fly från Magitekfabriken i Vector hoppar de helt sonika ner i en gruvvagn och en asfet (nåja) mode 7-sekvens inleds. Här får man ju dock tyvärr inte styra vagnen själv utan det är bara att följa med på turen och hugga ihjäl de fiender som kommer och attackerar.


Ännu ett minnesvärt gruvvagnsögonblick
är från Resident Evil 4. I detta fantastiska spel, som blir väldigt mycket mindre fantastiskt så fort man måste ha med sig den presidentens sjukt irriterande dotter, är man nere i gruvorna i ett parti. Här får vi inte bara hoppa mellan vagnar utan även skjuta zombies (nåja) som hoppar mot en i full fart. Helfräckt!

Sedan har vi ju då Red Dead Redemption. Här får man putta vagnen själv, hänga på där bak, hoppa i OCH skjuta skurkar samtidigt! Men var har vi då ursprunget? Själv får jag intrycket av att Indiana Jones och de fördömdas tempel är filmen som satte gruvvagnen på kartan. Han Solo och Short Round bidrog till att jag får härliga vibbar från barndomen när jag ser en sådan vagn.

Vilka spel har jag missat? Minecraft känns ju som en självklarhet, men det har jag inte spelat själv.