Spelat: FIFA12

fifa12

Att kalla mig fotbollsnörd vore att ljuga. Jag följer inte något speciellt lag och jag stänger alltid av mina öron när mina kollegor på jobbet börjar mala på om gårdagens heta möten. De matcher som sänds via TV-nätet som intresserar mig är endast när svenska landslaget spelar, gärna utan Zlatan. Alltså, jag är fruktansvärt casual inom sporten. Är FIFA12 ett spel för mig?

Det är kvällstid. Efter att jag tryckt in FIFA12 i mitt Xbox 360 slänger jag mig halvt omotiverat ner i bäddsoffan. Jag sitter och funderar på hur jag ska lyckas recensera FIFA12 då jag inte spelat ett FIFA-spel på flera år. Jag har ju fan ingen aning vad som är nytt? Skitsamma tänkte jag - jag maler väl bara på så får jag kolla upp på internet om det dyker upp några oklarheter.

TVn lyser upp – EA SPORTS, - ITS IN THE GAME. Samma jäkla trötta intro som vanligt, med en skakning på huvudet så trycker jag på start för att lotsas vidare till en skärm där jag ska välja mitt favoritlag. Detta för att skapa någon sorts online fan-base där varje vinst online per fan ger klubben en viss poäng. Jag väljer Liverpool, fråga mig inte varför.

Att klockan var tre på natten spelade ingen som helst roll - kontrollen flög i bordet, glåpord yrde och kepsen var nära att rivas av på mitten. Att min sambo och grannar försökte sova, det sket jag i. Jag var så fruktansvärt arg att de knappt finns ord nog att beskriva min vrede.

Efter detta så skickas man vidare till en liten genomgång på hur den nya försvars-mekanismen fungerar. Jag tycker den känns rörig. Samtidigt som man springer med R2, ska man hålla inne L2 för att täcka, och vill man att en AI ska pressa så trycker man på R1! Inte nog med det, när spelaren är tillräckligt nära så måste man antingen glidtackla eller bara småputtas lite, de gör man med antingen X eller B. Jag känner mig smått förvirrad och stänger ner tutourialen och hoppar raskt vidare till menyn.

Vad är det här för meny? Jag är ju van vid att man har alla valmöjligheter på en o samma ruta, som i NHL. Nej, FIFA måste vara annorlunda – Jag vet, vi gör menyn vågrätt, bara för att försämra översikten och bara vara konstiga och jobbiga. Irriterat så försöker jag hitta var man startar en snabbmatch, för det är i princip det enda jag kan och är intresserad av i ett fotbolls-spel. Efter en stunds letande bland hundratals modes och ligor så finner jag hur man skapar en vanlig träningsmatch.

Eftersom jag valt Liverpool som min “favoritklubb” så är dom också förinställda när man ska välja lag. Why not tänkte jag och valde ett motlag vars jag inte minns vilket det var. Som vanligt så får man innan matchen bestämma startelvor samt vilken uppställning man vill ha. Jag väljer att inte röra någonting, för det skulle säkerligen förstöra mer än vad det skulle göra nytta.

Väl inne i matchen så händer det något magiskt. Jag gör första målet, och detta ganska snabbt! Jag gestikulerar lite för mig själv och känner mig enormt duktig. Kanske är man ganska reko på fotboll ändå? Notera att jag har ingen aning om att svårighetsgraden är på den lättaste. Efter det riktigt snygga tur-målet slappnar jag av och koncentrerar mig mer på vad EA har sagt om sin nya fysikmotor och sitt nya försvars-system. I ren recensent-anda så måste jag medge att spelmekaniken känns riktigt jäkla bra. Jag försöker hitta något som inte känns trovärdigt, och efter dryga 34 minuter in i matchen fann jag det. Motspelarna gjorde mål. Jag svor och spottade. Näven flög i bordet samtidigt som jag klagade högt och tydligt mot domaren – ALLA SER VÄL FÖRFAN ATT DET VAR EN FRISPARK?

Det är nu jag inser att min sambo ligger i rummet brevid och försöker sova inför hennes förmiddags-skift dagen efter. Jag tystnar kvickt, vrider kepsen bak&fram och sätter mig upp ur soffan och riktigt spänner blicken mot tvn. – Inte ett enda jävla mål till ska jag släppa in, tänkte jag för mig själv. Tänkt och gjort, matchen slutade 3-1 till Liverpool och jag kände mig som världens bästa FIFA12-spelare!

Även Niklas, som vanligtvis avskyr sportspel gav FIFA12 en chans och erkände efteråt att han för första gången hade roligt i ett fotbollsspel.

Det var här jag gjorde mitt största misstag. Jag vandrade vidare till Online-läget i hopp om att jag kanske var bland de bästa spelarna just då, eftersom spelet ännu inte var släppt. Åh helvete va fel jag hade. Jag spelade runt 15 matcher och förlorade exakt alla. Att klockan var tre på natten spelade ingen som helst roll - kontrollen flög i bordet, glåpord yrde och kepsen var nära att rivas av på mitten. Att min sambo och grannar försökte sova, det sket jag i. Jag var så fruktansvärt arg att de knappt finns ord nog att beskriva min vrede. Att jag spelade så många matcher gjorde jag enbart i tron om att jag skulle bli lite klokare på själva spelmekaniken, så att jag senare skulle kunna skriva en rättvis recension, men inte då. Det va här jag insåg att jag aldrig kommer kunna spela ett FIFA-spel för mig själv utan att riva ner hela mitt kära spelrum.

- Ja, jag är världens sämsta förlorare.

Fyra dagar har gått

Nu är det äntligen helg! FIFA12 har legat i min pojkrum och mognat ett tag. Jag har fram tills nu bara skummat igenom alla olika modes och ligor och har insett att jag aldrig kommer ha tid eller ork för att sätta mig in i hur allt fungerar. Jag har även småspelat föregående FIFA för att lättare kunna skapa en uppfattning om hur spelet har förändrats spelmässigt. Skillnaden är helt klart märkbar, men för min del kanske inte så viktig.

Snart är det dags för det ultimata testet. Just denna helg är det något som vi i våran umgängeskrets har valt att kalla VIKINGLAN, och bara namnet säger väl en hel del? Självklart är konsol-spel en vital del av tillställningen och FIFA12 är först ut att spelas, och det är verkligen här spelet skiner för min del.

Att spela med vänner som är lika bra som en själv är verkligen ren och skär spelglädje. Hade det inte varit så att vi hade ungefär 50 andra spel att spela så skulle vi lätt kunna sitta och spela FIFA12 hela helgen. Även Niklas, som vanligtvis avskyr fotboll gav FIFA12 en chans och erkände efteråt att han för första gången hade roligt i ett fotbollsspel.

Som jag nämnt är jag inte det minsta intresserad att sitta själv i min soffa och spela spelet, men jag förstår ändå att FIFA12 är det bästa fotbolls-spel att få tag på idag. För dom som är grymt insatta finns det en uppsjö av olika spellägen att gotta sig med och för dom som ger blanka fan i sporten så finns flermannaläget som 9 gånger av 10 underhåller spelaren.

Format

Xbox 360, Playstation 3

Släppdatum

29 September

Utvecklare

EA Sports

Betyg

4/5

Sammanfattning

Fotbollsintresserad eller inte, FIFA12 bjuder på ren och skär spelglädje för alla.

Nya fysikmotorn, multisoffspelandet, grafik, övrig kontroll

Nya försvars-kontrollen, Allt svårt motstånd i onlineläget :)