Spelat: Just Dance 3

JD3_LOGO_EMEA_full

Sedan rörelsekänsliga kontroller slog igenom på allvar har dansspelen i princip tagit över efter musikspel som Guitar Hero och Rock Band. Hittills har det varit Dance Central som har haft kronan på sitt huvud bland dansspelen i och med att det var det största lanseringsspelet för Xbox 360 Kinect. Men det finns andra serier, däribland Just Dance. Tredje delen är nu här, och är det kanske så att det är dags för ett tronskifte?

Det ska erkännas. Jag är skitdålig på dansspel. Jag är skitdålig på att dansa till koreografi. Ge mig lite innanför västen och lite bra musik så dansar jag dock hellre än bra. Men till koreografi? Näe, det funkar liksom inte. Därför var det en livrädd Niklas som tryckte in Just Dance 3-skivan i sitt Wii och satte igång. Jag hade varit jäkligt noga med att dra ner alla rullgardiner så att grannarna inte skulle kunna se mina bravader.

Jag hade varit jäkligt noga med att dra ner alla rullgardiner så att grannarna inte skulle kunna se mina bravader.

När spelet väl är igång är det bara att köra på. Inga krångliga menyer, ingen tutourial. Du får välja mellan klassiskt dansläge och ett mer träningsinriktat läge som kallas Just Sweat. Med Wii-mote i hand bläddrar jag igenom låtarna. Här finns ju hur många låtar som helst! Och i mycket mer varierade stilar än största konkurrenten.

Koreografierna är riktigt roliga och passa låtarna perfekt och illustreras av en härligt sprudlande och pastellfärgad grafik. Många utav danserna tvingar dig att göra pinsamma grejer som the funky chicken eller att låtsas fria till din danspartner. På tal om danspartners. Det är när man är fler spelare som Just Dance 3 verkligen kommer till sin rätt. Visst, man kan köra en låt där alla spelare har samma koreografi, men lite extra roligt blir det när fyra spelare tillsammans kör till exempel This is Halloween från Nightmare Before Christmas-soundtracket. I den har nämligen alla fyra spelare varsin dans som tillsammans blir ett helt litet dansnummer á la Broadway.

För den ihärdige dansaren finns en hel del godis att låsa upp, även om det hade varit önskvärt att kunna låsa upp ännu fler låtar.

Så lyss upp, Dance Central. Det ska till att del två är riktigt bra, för du är inte längre ensam på dansspelshimmelen. Just Dance 3 kanske inte har flest funktioner eller de senaste R’n'B-låtarna, men det har pinsamt rolig koreografi och en jävla massa charm.

 

Format

Wii/PS3/Xbox 360

Släppdatum

2011/10/11

Utvecklare

Ubisoft

Betyg

4/5

Sammanfattning

Just Dance 3 är tack vare att det är så lättillgängligt och inte tar sig självt på speciellt stort allvar kanske det bästa dansspelet på marknaden.

Låtlistan, enkelheten och den sprudlande grafiken.

Jag hade gärna sett ännu mer upplåsbara grejer och ännu mer pinsamma koreografier.