Träningsnarkomanen – Core och Fat burner

Träningsnarkomanheader

Det började, tror jag, med Wii Fit. Sedan dess har det kommit en uppsjö med spel vars mål är att få dig på banan och komma i bättre form. Playstations Move-kontroller och Xboxens Kinect gjorde marknaden mångdubbelt större, och det finns massor av exempel på bloggare som använder spelen för att komma i bättre form, med varierande resultat. Men hur funkar spelen för oss som redan är i form? Finns det någon utmaning kvar för en träningsnarkoman som mig, eller duger övningarna bara åt slappa soffpotatisar? Häng med när jag granskar träningsspelens övningar och dess resultat.

Sådär ja, då var första träningssessionen med Move Fitness avklarad. Tyvärr är inte utbudet av övningar för olika muskelgrupper jättestort, utan det mesta fokuserar på axlar eller ben. Jag valde dock att inleda mitt projekt med programmet Core, följt av Fat burner-programmet. Problemet, eller fördelen beroende på hur man ser det, med Move Fitness är intensitetsnivån i programmens olika övningar. Ena sekunden svettas jag som en gris efter en minuts intensiva jumping-jacks medan jag i nästa stund förgäves försöker få bollar i rätt hål med hjälp av oprecisa kontroller och mest känner mig som en idiot. Både Core, som ska fokusera på bålmuskulatur och stabilitet, och Fat burner led av detta problem, och jag hoppas att det blir bättre i andra program.

Programmen är uppbyggda av ett antal övningar, och när man kört ett visst antal övningar får man en liten vattenpaus, och sedan kör man på igen tills programmet är slut.

Core

Core-programmet består av nio övningar som är mer eller mindre effektiva. Efter en valfri stretchning sätter jag igång med övningen breaking walls som går ut på att slå sönder stenplattor som är uppsatta på en ställning. Redan här känner jag flåset, och bålmuskulaturen får arbeta precis så hårt som jag vill (alltså jäkligt hårt) i och med att man inte bara ska slå rakt fram, utan åt sidorna och upp och ner och dessutom måste slå hårt för att få sönder plattorna. I programmet finns också totalt meningslösa övningar som pickup där man ska plocka upp en boll från golvet och lägga den i rätt hål. Borde kunna ha blivit rätt bra med tanke på all rörelse i sidled och rotationsrörelser. Men det är i princip omöjligt att få i bollen i hålet med hjälp av move-kontrollerna, så man blir mest frustrerad. Över lag känns det som att core-programmet har mest att ge för den som inte redan är i form och tränar bålmuskulatur i princip varje dag.

Fat burner

“Det här börjar ju bra”, tänkte jag. Sedan kom den där jävla pickup-övningen med sina oprecisa kontroller

Fat burner innehåller hela 15 övningar och mellan i princip varje övning är det en kortare vila på tio sekunder. Det är alltså tänkt att man ska hålla flåset upp under de 18 minuter programmet tar (standardtiden, sedan kan den ökas eller minskas). Det börjar sjukt bra med jumping jacks. Är man som jag och vill slå sitt eget rekord varje gång så kör en på som en idiot, och jag var rent slut efter första övningen. “Det här börjar ju bra”, tänkte jag. Sedan kom den där jävla pickup-övningen med sina oprecisa kontroller och i princip gav mig en vilopaus på en minut. So much för att hålla flåset uppe. Programmet fortsätter sedan med några övningar till, men variationen är inte tillräckligt stor för att jag ska ha roligt. Boxningsövningarna som jag lärt mig att älska, och som man faktiskt får upp flåset med, lyser med sin frånvaro och min puls pendlar från nästan vilopuls till max om och om igen. Inte optimalt för ett fettförbränningsprogram alltså.

Resultatet

Första vändan i Move Fitness var alltså inte jättelyckad, men jag kommer ändå komma tillbaka för att slutföra mig projekt och jag hoppas att jag får jobbigare och roligare övningar i kommande program. Dessutom har jag ju uppnått en del “goals” och fått lite trophies, och det lockar ju alltid till mer spel.

Hur som helst känner jag dock av att jag har tränat och inte bara larvat runt med move-kontrollerna, och jag kan tänka mig att en smärre träningsvärk kommer att infinna sig i morgon. Så ur träningssynpunkt är det delmål accomplished, även om det inte var jätteroligt.

Nästa gång hoppas jag kunna filma när jag viftar och hoppar omkring så att ni får något att skratta åt också!