Jämran i veckoslutet – åldersgränser

jämran2

Så långt tillbaka som jag kan minnas har spel och filmer burit åldergränser. I USA har man ESRA och här i Europa finns flera nationella system samt det gränsöverskridande PEGI – ni vet den där åldersmärkningen med de svinfula illustrationerna som förstör så gott som varenda spelbox den placeras på.

Vad är egentligen syftet med dessa? Bortsett från att se till att våra spelboxar ser ut som skit alltså? Det brukar ju heta att våldsamma spel kan förvärra spelarens redan våldsamma tendenser. Även om mord med anknytning till spel begåtts, är det oftast tvivelaktigt om det är våldet i spelen som orsakat dem.

Trots att blodet på filmernas och spelens händer är så gott som icke-existerande åldersmärks de tämligen godtyckligt, för att “skydda” konsumenterna.

“Heliga” skrifter som får oss att sätta vår logik och rationalitet åt sidan för att viga våra liv åt låtsaskompisar trycks inte med några varningar på fram- och baksida

De där pappersklossarna vi samlar på oss i drivor och förvarar i hyllor, samt bygger den övervägande delen av vår utbildning på, kommer däremot till konsumenterna helt utan åldersrekommendationer. Medan det mänskliga lidande som spel har förorsakat är lågt, om inte obefintligt, har somliga politiska och filosofiska verk varit direkt bidragande till förtryck, diktatur och folkmord. “Heliga” skrifter som får oss att sätta vår logik och rationalitet åt sidan för att viga våra liv åt låtsaskompisar trycks inte med några varningar på fram- och baksida, inte ens de som uppmanar till krig, diskriminering och folkmord. De böcker som på de mest vulgära och detaljerade sätt skildrar mord, brottslighet och våldtäkter förses inte med någon som helst åldersmärkning.

De ohyggligheter som inspirerats av böcker överstiger vida vadhelst spel påstås ha bidragit till, men inte fan sitter det en liten ruta med ett nummer i och diverse missprydande skräpbilder på dem. Inte ens på De 120 dagarna i Sodom och Mein Kampf.

Är det bara jag som ser en liten diskrepans här?