Bollmagi med svåra kontroller

Recension av FIFA Street

FifaSTREETheader

FIFA Street är en spelserie som har några år på nacken, men detta är ingen direkt uppföljare till de tre tidigare spelen i serien – utan snarare en reboot.

Liksom de tidigare  så är det bollteknik, trick och man-mot-man situationer som står i centrum här. Men borta är de arkadliknande kontrollerna och den nästan tecknade stilen, här spelar realism en mycken större roll.

En rad olika spellägen finns att tillgå, där det matiga och relativt komplexa karriärsläget “World Tour” står i centrum. Här får du möjligheten att skapa din egna spelare och ditt egna lag, och målet är att slå alla de andra lokala klubbarna så att du kan kan klättra i hierakin för att till slut komma ut på en internationell nivå. Vad som gör det här spelläget extra roligt är att det finns en smidigt RPG-element över det hela, när du vinner en match så får du tillgång till fler spelare som du kan förstärka ditt lag med. Dessutom så får du EXP som gör att du kan utveckla vissa attribut efter tycke och smak.

Matcherna finns även de i en rad olika varianter, allt i från fem-manna fotboll med vanliga regler, till “last man standing” – där man blir av med en spelare om man gör mål, och den som blir av med alla sina spelare först vinner.

Trick, trick och fler trick

Roulette, Rainbow och Flip Flap – trick (gärna sådan med märkliga namn) är det som står i centrum i FIFA Street. Det finns otaliga varianter som du kan genomföra, och det krävs stor skicklighet att avgöra när man ska använda sig utav ett särskilt trick. Det hela påminner en hel del om ett fightingspel, där timing och förmågan att förutse motståndarens rörelser spelar en stor faktor.

Tricken är dock både styrkan och svagheten med FIFA Street. I “vanliga” FIFA så är den enkelt att introducera en vän till kontrollerna och slå sig ner i soffan för att lira tillsammans. Med FIFA Street måste man gå igenom ett par tutorialfilmer (som faktiskt förklarar bra) som lär en grunderna till tricken, sedan ett par träningsmatcher där man får testa kontrollerna så att man kommer in i dem. Kan man inte genomföra ens de enklaste tricken och spelar mot någon som har spelat spelet ett tag, då har man inte en chans. Så ett “soffspel” som man tar fram för att spela med bästa kompisen i en timma eller två är det inte.

Blind AI

AI:n kan ofta ställa till problem i fotbollsspel, men i FIFA Street kan den stundtals vara absurt korkad. Redan i ens första match märker man att AI:n är väldigt passiv, detta antar jag är för att man ska ge spelaren lite större utrymme och chansen att genomföra sina trick. Men man ser nästan aldrig två motståndare sätta press på spelaren med bollen, och det finns ett par punkter på planen där de AI-kontrollerade spelarna inte verkar se bollen – utan stannar bara upp och väntar på att du går och hämtar den. Detta kan vara väldigt frustrerande och stör rytmen i matcherna.

FIFA Street är ett roligt och välgjort spel, utan tvekan. Men det är ett spel som inte följer det eftersträvade “lätt att lära, svår att bemästra” – här är båda delarna svåra. Men älskar man fotbollsspel, och då FIFA-serien i synnerhet, och vill spela en djupare och mer teknisk fotboll – då är FIFA Street något för dig.

FIFA Street

Format

PS3, Xbox 360

Släppdatum

16 mars 2012

Utvecklare

EA Canada

Betyg

3/5

Sammanfattning

FIFA Street är för den som vill ha ännu mer fotboll från EA Sports, och då gärna lite mer koncentrerad sådan där man kan gotta ner sig hur länge som helst på att försöka bli en bollkonstnär utav klass.

Animationerna, gränsnittet och grafiken. Soundtrack:et som innehåller en hel del bra låtar

AI:n som stundtals är och köper korv, kontrollerna som kan vara extremt komplexa