En kvällsfundering om superhjältar

Om man bortser från faktumet att den här veckan har varit stendöd på Kraid.se då många av oss jobbar, reser, flyttar och annat, så har ytterligare tre saker dykt upp den senaste tiden som motiverar det här blogginlägget. För det första så har jag under en lång tid harvat mig igenom min längsta kronologi inom serietidningsvärlden hittills. Jag har läst Marvel: Civil War, där Spindelmannen tillsammans med Ironman och Captain America spelar en väldigt stor roll. Sen har också ett recensions-exemplar av The Amazing Spiderman rasslat ner i brevlådan, och i skrivande stund har jag tagit mig ett par timmar in i spelet. Och till sist så har mitt twitterflöde idag surrat en del om gamers som är på väg till biograferna för att titta på filmen med samma namn som just smackats upp på biodukar runt om i landet. Kort och gott, så har det vart en hel del Peter Parker den senaste tiden.

Ni får rätta mig om jag har fel nu, men om man inte är tillräckligt inläst på Spindelmannen, betraktas inte han som en ganska töntig hjälte som saknar det karaktärsdjup man kan hitta i många andra karaktärer från Marvel och DC? Jag tyckte i alla fall det innan jag lärde känna honom bättre. Han kändes tam. Och filmerna med Toby Maguire gjorde inte saken bättre. Han var någon slags fjäderlätt Fantomen-hjälte som mest prånglade barnsliga fabler om goda mot onda.

Hur som helst, så har jag lärt mig bättre eftersom jag tagit mig tiden att läsa ca 116 volymer av det mest spännande jag läst i serietidningsväg. Jag har inte bara lärt känna Peter Parker och hans insektoida alterego Spindelmannen, utan också Fantastiska Fyran, Captain America, Ironman och många andra. Det finns allvar och djup bakom de flesta superhjältar, och alla dessa fantastiska karaktärer förtjänar att behandlas rätt och lyftas fram även i spelvärlden.

Så vitt jag vet så är Batman (om man bortser från Spiderman: Shattered Dimensions som jag hört ska vara bra?) den enda hjälten som verkligen nu för tiden är backad av en seriös och talangfull spelstudio. Rocksteady Studios har all min tacksamhet och beundran för vad de har gjort med Arkham-serien. Samtidigt som jag är tacksam, så gör det mig också ledsen, eller kanske otålig, eftersom detta framhävande är vad så många andra Marvel och DC-hjältar också förtjänar.

Jag inbillar mig, och har förmodligen helt rätt här, att det beror på pengar. Ännu mer än pengar beror det nog på dem som styr pengarna, alltså studiopamparna. Vi har alla sett gång på gång hur spel i samband med filmsläpp är ren merförsäljning där en medioker spelstuido rekryteras för en spottstyver för att stressa fram anskrämliga ursäkter för spel. Ingen studiopamp värd sitt namn knackar på hos Rockstar eller liknande för att sedan hosta upp 10 gånger pengarna och skriva på ett krångligare kontrakt. Och den här cykeln av kapitalism kan inte ens Spindelmannen rå på. Det är så synd.

Man kan ju hoppas att någon passionerad och talangfull spelstudio lyckas förhandla till sig rätten att använda ett så stort varumärke som Spindelmannen eller Ironman nån gång. Under tiden kan man ju dra igång Arkham City eller Asylum för en femte genomspelning eller liknande. Och drömma. Man kan drömma.

Drömmer ni om någon speciell superhjälte att få släppa ner i en välskapt spelvärld?