Tangentbordsondska

jämran2

Mitt främsta hatobjekt på tangentbordet är CAPS LOCK. Det är oerhört enerverande att råkA TRYCKA NED DEN KNAPpen för att sedan behöva radera halva meningen man därefter skrivit, eller markera den och trycka shift+F3. Ja, det är nog mitt största i-landsproblem. Mitt näst största i-landsproblem är C-tangenten. Eller ja, i alla fall hur vissa utvecklare väljer att använda den.

När jag förväntansfullt startade co-op-paradiset Borderlands 2 blev jag direkt överfallen av den djupaste, svartaste ondska; duckfunktionen var bunden till C-tangenten. Det är handikappande på så många sätt. Ok om det togglade ett läge där man hukande pinnar runt, som i Dishonored eller Arma II, men när man måste hålla ned C för att ducka stöter man genast på ett allvarligt problem – man kan inte strafe:a åt höger på något vettigt sätt. Att ha pekfingret låst på C-knappen leder till fysiskt och spelmässigt obekväma situationer som oftare än inte har dödlig utgång.

När majoriteten av alla PC-spel bygger på WASD-styrning är tre av vänsterhandens fingrar uppbokade. Ring-, lång- och pekfinger ska hålla sig på W, A, S och D, med undantag för kortare utflykter till E, F, Q och R samt tangenterna allra längst ned på tangentbordet. De ska inte bli kvar där. Det lämnar tummen för mellanslagstangenten och lillfingret till knapparna på den yttersta vänsterkanten (extremvänstern).

Ja, jag vet att det är sjukt enkelt att gå in i menyerna och ställa in så att man duckar på CTRL, såsom är rätt och riktigt samt Gudi behagligt, men ändock; vem är det som tycker att det är ergonomiskt att sitta med pekfingret fastlimmat på C? Jag förstår inte motivatinen bakom det. Beror det på att utvecklarna tycker att det är behändigt och intuitivt med C, eftersom det är begynnelsebokstaven i “crouch”? Med samma logik kan man byta ut W mot F, A mot L, S mot B och D mot R, vilket skulle leda till otroligt frusterande gameplay (och mycket intressanta resultat).

Är det kanske ett led i den allomfattande konspirationen att tvinga alla PC-spelare att införskaffa en Xbox 360-kontroll för att slippa undan galna tangentbindningar? (Jag är högst medveten om att föregående fråga fordrar foliehatt.)

Hursomhaver, med alltmer försvinnande tro på mänskligheten går jag in i meny efter meny och ändrar C till CTRL med en uppgiven suck, samtidigt som jag inser att jag har alldeles för lite att oroa mig för och att jag troligen lider av någon typ av gnällstörning.