Plattformande på en helt ny nivå

Recension av Rayman Legends

raymanlegendshead

Vem kunde ha anat? Ett plattformspel som känns nytt och fräscht, utmanande och framförallt nyskapande! Och det är INTE Nintendo som sopar banan med ytterligare ett Mario-spel, utan det är fransjackerna Ubisoft som höjer med sin egna lilla heltokiga figur, Rayman. Och detta med råge!

Jag minns helt ärligt inte när jag hade såhär roligt med ett plattformspel senast, för det var bra längesedan. Ända sedan releasen av Wii U så har man väntat på “det där” spelet som får en att känna att man äntligen befinner sig i “nextgen”-lådan, och som på riktigt tar vara på dess verkliga potential. Och nu är vi nått dit.

Murfy!

Att spela själv är nog något man inte riktigt haft i åtanke när man skapat Rayman Legends, då många pussel är fullständigt baserade på att man måste vara minst två. Råkar man inte ha en partner att spela med, så sköts detta med en AI-figur istället. Men det blir knappast tråkigare för det. Själv har jag spelat igenom hela huvudstoryn med min sambo, och aldrig någonsin har vi båda varit såpass sammanbitna och samarbetsvilliga.

Jämför man med New Super Mario Bros U, så tillförde ju paddan inget mer än att man förenklade spelet avskyvärt för dom som spelade med extra plattformar och fasthållning av monster. Och i ärlighetens namn så fanns det absolut ingen underhållning i att vara “padd-bäraren”.

I Rayman utnyttjar man den till max, och man måste ha 100% fokus på samarbetet. Som till exempel skydda karaktärerna från rinnande lava med en sköld eller peta fram och tillbaka plattformar vid snabba rusnings-moment. Beroende på vem som styr vad, så känns det som att man spelar två helt olika spel, dock så är underhållningsnivån precis lika hög.

Rayman Legends

Format

Xbox 360, Playstation 3, Wii U

Släppdatum

Ute nu

Utvecklare

Ubisoft

Betyg

5/5

Sammanfattning

Matigare och vackrare spel går knappt att få tag på idag. Jag finner knappt några ord på hur jävla bra spel detta är. Som ett stort plattforms-fan så kan jag utmärka spelet som årtiondes bästa och snyggaste plattforms-spel.

Otroligt vackert, Fiffiga pussel, perfekt coop-spel

Inget är dåligt