Den gode professorn slutar på topp

Recension av Professor Layton & The Azran Legacy

laytonhead

Efter alla militärshooters och svärdssvingande äventyr i Västindien har ett lite lugnare avbrott i spelhösten sällan känts mer angeläget. Plats på scen för det sjätte spelet i serien om Professor Layton och hans pussellösande vänner! Professor: Layton & The Azran Legacy ska enligt Level-5 vara det sista “klassiska” Layton-spelet, och knyter på mer eller mindre snyggt ihop en hel del trådar som hängt lösa i flera år. Det tackar vi för, med tanke på att den övergripande storyn i serien varit allt annat än sammanhängande.

Så, dags att bulla upp med te och scones. Gnugga sedan geniknölarna och kör igång det senaste Layton-äventyret. Det bjuds inte direkt på några överraskningar vare sig i stämning eller gameplay. Spelet är fortfarande sådär mysigt fejk-engelskt som bara japaner kan uppbringa. Det går fortfarande ut på att peta sig runt på skärmen i jakten på konversationer, pussel, mynt och hemligheter. Pusslen är fler än någonsin, över 150 stycken, och som sig bör finns även ett gäng minispel att mumsa på för den som vill ta en paus i att lösa mysteriet med den uråldriga Azran-civilisationen

Hej, mitt vinterland!

Professor Layton & The Azran Legacy kan mycket väl vara det bästa hittills i serien. Inte så konstigt kanske eftersom man byggt vidare på samma koncept i så många spel. Det borde vara det mest polerade – och det är det. Några av seriens absolut bästa pussel hittar vi här, och att de känns nästan oändligt många gör att speltiden kan dra iväg långt över 10-timmarsstrecket för den som vill det.

Men det känns skönt att det är “över” nu. Trots att det har sagts att The Azran Legacy ska vara det sista spelet med den gode professorn i huvudrollen lär vi bjudas på mer fejk-engelskt problemlösande i framtiden. Det gäller att sluta när man är på topp, något som Level-5 verkligen har förstått.

Professor Layton & The Azran Legacy

Format

3DS

Släppdatum

8 November, 2013

Utvecklare

Level-5

Betyg

4/5

Sammanfattning

Den mysiga stämningen, bästa och flesta pusslen och ett avslut på storyn gör att The Azran Legacy till ett värdigt “sista” spel i serien.

Fler miljöer och karaktärer än någonsin, bra pussel, fina 3D-effekter och, som alltid, underbar musik.

Spelet tillför inte jättemycket nytt till serien, men det var också väntat. Den svårare versionen av vissa pussel känns ibland för likt sin förlaga.