Oprövade vatten räddar en serie på glid

Recension av Assassin's Creed IV: Black Flag

asscreehead

Jag har ett brokigt förhållande till Assassin’s Creed-spelen. Den gängse bilden verkar vara att man som någorlunda professionell spelskribent ska ”se igenom” serien, klaga på att spelen upprepar sig för mycket och den vanliga ludonarrativa dissonansen i att man spelar mer massmördare än lönnmördare. Men likt förbannat har jag lika kul varje gång ett nytt spel kommer även om jag är väl medveten om att länge varit i stort behov av förändring.

Man började så smått med seglande och strider till havs i förra årets Assassin’s Creed 3 och i Black Flag tar man steget fullt ut. Det verkar som om Ubisoft hört mina tysta böner om förändring, för jag spenderar mer tid till havs, skjutandes kanoner och bordandes skepp än på land, slaktandes tempelriddare. Den här piratälskaren kunde inte vara lyckligare.

Hela havet stormar

Visst finns det en lökig story om mystiska ordnar, deras motsättningar och helt oförståeliga uråldriga ”skapar-raser”, men som tur lämnar den i år mer plats än någonsin åt roligt gameplay och upptäckarglädje. Protagonisten Edward skulle inte ens vara en del av lönnmördarorden om det inte vore för att han dödade en snubbe och snodde hans kläder.

Vi slipper lyckligtvis även ärketönten Desmond i nutidssekvenserna utan spelar i stället oss själva, anställd på Abstergos nöjesavdelning för att spela in olika händelser till produktionen av en film som är en skamlös ripoff av Pirates of the Caribbean. Ubisoft tar sig själva på långt mindre allvar än tidigare och har till och med skrivit in sig sjäva som ett existerande företag som samarbetar med det onda Abstergo.

Jag är nog inte den enda som i princip hade gett upp på serien vid det här laget. Därför känns det extra roligt att Ubisoft äntligen börjar visa ett intresse av att fortsätta hålla den intressant, till skillnad från de flesta andra serier där ett nytt spel krämas ut varje år *host* Call of Duty *host*.

Det jag väntar på nu är att Playstation 4 ska komma ut så att jag kan få upptäcka den karibiska övärlden på mitt piratskepp med överlägset snyggare grafik.

Assassin's Creed IV: Black Flag

Format

Xbox 360, Playstation 3, PC, PS4, XBO

Släppdatum

29 Oktober

Utvecklare

Ubisoft

Betyg

4/5

Sammanfattning

Ubisoft har tagit sig i kragen och faktiskt gjort Assassin’s Creed intressant igen. Kombinationen piratkapten och mästerlönnmördare är en vinnare!

Ubisoft har tagit sig i kragen och faktiskt gjort Assassin’s Creed intressant igen. Kombinationen piratkapten och mästerlönnmördare är en vinnare!

Trots snygga miljöer och mästerligt skapat vatten har inte mycket hänt när det gäller hur karaktärerna ser ut. Antalet ”smyga efter snubben”-uppdrag kunde halverats. Klumpig kontroll på sina ställen.