Pacman’s 30års-jubileum firas idag

Idag den 22 Maj är det 30 år sedan Namco lanserade Pacman i Japans arkadhallar. Spelen som regerade arkadhallarna på den tiden var giganterna Space Invaders och Asteroids, och att komma med ett helt annorlunda koncept som inte innehöll rymdskepp och explosioner va ju såklart en vild chansning.

En chansning som idag vuxit till sig och blivit en utav de starkaste tvspels-ikoner som existerar. Den stora anledningen till sin explosionsartade succé sägs vara att spelet inte riktade sig mot endast män, utan kvinnor kunde även ta del av nöjet.

1982 portades spelet för första gången till Atari 2600, därefter har spelet lanserats till åtskilliga enheter som Apple II series, Atari 5200, Intellivision, Commodore VIC-20, Commodore 64, NES för att nämna några. Är du intresserad av en fullständig lista på Pacman-spel kan du se listan Här!

För att bli lite personlig så är faktist just kombinationen Pacman och Atari 2600 där jag har mitt absolut första/äldsta tvspels-minne! Tror jag var tre år då, och det är också en utav de få minnerna som jag faktist kommer ihåg från den åldern. En sann gamer redan vid tre års ålder! :) Tror vi ska ha bildbevis på detta spektakel när jag väl tänker påt, måste leta upp den genast! Vilket är ditt första tvspels-minne?

Födelsedagar ska självklart firas

  • ..och vi här på Kraid.se skall ära den gula bollen med en liten Pacman-dedikerad header!
  • Antar att alla redan har märkt detta, men surfar man in på google.com har dom också en pacman-header som också är fullt spelbar! Riktigt fin gest måste jag säga! (hur länge den blir kvar har jag ingen aning om, troligtvis dagen ut)
  • Vi får inte missa Pacman Battle Royal som vi skrivit om innan, Namcos nya arkadmaskin där man kan battle:a mot sina vänner! Att ha en sådan som pryder spelrummet hade ju INTE varit fel!
  • Sen har det också kommit lite 30års-jubileums prylar till förfogande för de som är intresserade! Vart man kan få tag på dom vet jag dock ej.

[nggallery id=21]