Årets grafik/design

2010 har varit ett spelår utan dess like, och branschen har tagit sjumilakliv inom många områden, även inom det grafiska. Spel som Enslaved, Call of Duty: Black Ops har under året hjälpt till att befästa sanningen att storproduktionsspel för fullpris ska vara svulstiga, realistiska HD-orgier. Har man velat ha en originell speldesign och grafik som vågar tänja på gränserna är det ofta bland indiespelen man har fått leta. Tills nu.

Förvånande nog är det Nintendo som stuckit ut hakan och satsat på årets, enligt mig, absolut snyggaste spel. I Kirby’s Epic Yarn, den oemotståndliga Kirbys triumfanta återkomst, har man valt att skapa hela spelvärlden i garn och tyg. Detta innovativa grepp leder till ett spel som är så oemotståndligt gulligt att det skulle skapa ögonblicklig världsfred om det spelades på FNs toppmöten. Då detta tyvärr aldrig kommer att hända får vi vanliga dödliga nöja oss med att genom att spela spelet bli lite bättre människor.

Tack vare den udda, och väldigt enkla, designen märker man inte ens att Kirby’s Epic Yarn är på Wii, och inte i full HD. Något som vidare förhöjer intrycket är att grafiken är väldigt integrerad i spelmekaniken. Bland annat kan Kirby dra i lösa trådar i banans bakgrunder för att helt enkelt dra ihop hela banan och skapa nya plattformar eller upptäcka dolda skatter.

Årets grafik/design går alltså till Kirby’s Epic Yarn till Wii. Hatten för Nintendo för att de vågar satsa på udda grepp!

Runner up: Hade det inte varit för Kirbys återkomst låg 3d Dot Game Heroes till PS3 väldigt bra till med sin 3d/pixelhybrid-grafik som flirtar med både dåtid och nutid.

Fotnot: Jag är mycket väl medveten om att spelet inte kommer att släppas i Europa i år, men med tanke på att det varit ute i Japan och USA sedan i oktober och vi med amerikanska Wii-konsoler redan hunnit spela det tycker jag absolut att det förtjänar en plats på 2010 års lista.


Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen “Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ‘Årets grafik/design’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, EmmyZ, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Onlajn, Pixelviking, Savepunkt, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Victoria Saade och Xboxflickan & Nikke.