På date med den nya generationen

Igår kom dagen jag väntat på hela mitt liv(åtminstonde ett år), dagen då jag fick chansen att uppleva 3D-effekt utan några andrahandstillbehör. Som ni kanske förstår så handlar det givetvis om Nintendos nya bärbara monster 3DS. Åsikterna om konsolen är verkligen delad, vissa är inte alls imponerade av dess huvudsakliga funktion medan andra är helt saliga. Den stora nackdelen är nog att många får huvudverk efter en stunds spelande, vilket jag tror kommer påverka många som funderar på att köpa konsolen. Mitt tips är att prova en längre stund innan man köper, då det verkar högt personligt om vem som får ont i huvudet och inte. Själv spelade jag nog drygt en timma igår, och jag kände ingen som helst indikation på att någon verk skulle bryta ut.

Nintendo har i skrivande stund en liten turné där dom visar upp sin lilla gullunge för allmänheten. I måndags var dom i Köpenhamn och igår var det Göteborgs tur. Jag fick lyckligen nog en inbjudan till kalaset och som lite grädde på moset släppte dom in oss lite tidigare för att vi i lugn o ro ta del av vad konsolen har att erbjuda. Såklart så var det första jag suktade efter Zelda: The Ocarina of Time, tyvärr var båset redan fullt när jag kom, men bakom var det en ledig maskin där dom visade upp Kid Icarus: Uprising. Detta var alltså mitt första möte med konsolen.

3D effekten går exakt hand i hand med vad Nintendo utlovat, men det tog en liten stund innan man lyckas få in rätt fokus för att urskilja djupet. Tyvärr kan jag inte riktigt säga så mycket om Kid Icarus som spel, för just den stunden var intrycken från själva hårdvaran lite mer intressant än mjukvaran och samtidigt som jag spelade hade jag hela tiden ett getöga riktat mot Zelda-båset. När en maskin blev ledig slängde jag iväg Kid Icarus och nöp platsen direkt och upplevde Link i en helt ny dimension. Nu kunde jag koncentrera mig lite på spelet i sig, och kan säga att Nintendo har gjort det igen. Även ifall man spelat det åtskilliga gånger innan så känns det verkligen som att spelet nu är värt 10 genomspelningar till. 3D effekten gör sin grej och förvandlar världens bästa spel till det bättre. Vad jag har hört ska det också implementeras nya element i spelet, hoppas bara dom inte tar i så att dom skiter ner sig.

Som många säger så måste man ha konsolen i exakt vinkel framför ögonen, samt att avståndet är väldigt viktigt för att få så bra bild som möjligt. Sen märkte jag också att 3D:n upplevs helt olika beroende på vilket spel jag spelar. Zelda och Kid Icarus kunde jag kräma på 3D-regleraren på högsta utan att ögonen knöt ihop sig, Pilotwings Resort däremot var jag tvungen att sänka effekten till hälften för att jag skulle kunna få rätt fokus. Det kan ju vara konsolrelaterat också, men det har jag svårt att tro. Att man ska behöva anpassa sig på detta sättet för att få ut så bra effekt som möjligt är något jag gärna sluppit, men känner att jag hellre anpassar mig än ha fula 3D-glasögon när man befinner sig offentligt.

Om jag summerar hela upplevelsen så känner jag att Nintendo är helt rätt i tiden med sin skapelse. Idag är det 3D som gäller, och jag tror att maskinen kommer sälja som smör i solsken. Jag personligen blev överraskad av vad jag bjöds på, jag är idag mer peppad inför den 25 Mars än vad jag var iförrgår. Nackdelen är att de spel som släpps samtidigt som konsolen kändes ganska undermåliga, Pilotwings inkuderat. Men vad gör det när man kan spela de äldre NDS-spelen också? Största anledningen att man inte kände någon större upphetsning av dessa spelen kan nog stavas Zelda och Kid Icarus. :)

Om jag ska tippa en “vinnare” utav 3DS och Sonys kommande konsol NDP så tror jag spontant att Nintendo återigen kommer smätta Sony på fingrarna. Enkelheten i Nintendos spel samt att finesserna är helt rätt i tiden tror jag inte att kräm kommer vinna stora mängdens hjärta.

Nedan finner du lite bilder vi tog under eventet, har även spelat in lite videomaterial som jag tänkte redigera imorgon, är dock inte säker på att det är såpass kvalitativt för att publiceras :)

[nggallery id=92]