Det finns bra licensspel!

Det är och har ett tag varit den allmänna uppfattningen att licensspel i regel är lika med skitspel. Med licensspel menar jag alltså spel som görs på film. Exempelvis måste varje ny Disney- eller superhjältefilm ackompanjeras av ett spel, som ofta på grund av tidsbrist blir så dåligt att ingen förutom de allra yngsta eller hardcorefansen vill ta i det med tång.

Men det fanns en tid då licensspel ofta var något bra, och jag tänker då framförallt på spelen som gjordes på Disneys filmer och tv-serier. Så här på fredagseftermiddagen vill jag lista mina tre favoriter bland Disneylicensspel.


Duck Tales (NES, 1990)

Förutom att vara ett av de bästa licensspelen genom tiderna är Duck Tales även ett av de absolut bästa spelen till NES över huvud taget enligt mig. Grafiken är spot on, banorna är väldigt varierande, och likt i Mega Man får man välja i vilken ordning man ska ta banorna vilket kändes riktigt häftigt när jag var sex år gammal. Alla de klassiska Duck Tales karaktärerna är med, till och med min favorit, Gizmo Quack. Men det allra allra allra bästa med Duck Tales till NES är såklart musiken! Behöver jag säga något mer än The Moon?

 

 

 


Chip ‘n’ Dale: Rescue Rangers (NES, 1991)

Det här spelet släpptes på min sjuårsdag! Inte för att jag spelade det då, jag har aldrig ägt ett NES själv, utan det blev först några månader senare hemma hos en kompis. Räddningspatrullen var en av mina favoritserier på Disney dags som gick på den här tiden och jag kan fortfarande temalåten utantill och tar ton ibland. Chip ‘n Dale: Rescue Rangers var ett av de första co-op spelen jag någonsin spelade, och här var det verkligen tvåspelarkärlek på hög nivå. Istället för att spela vartannat liv eller spela mot varandra hjälptes man åt, det var ju helt sjukt coolt! I dag ses de som en självklarhet.

 

 


Alladin  (SNES, 1994)

SNES var den första egna konsol jag ägde, och tidigare hade jag bara haft PC hemma, även om jag spelat sjukt mycket konsol hemma hos kompisarna. Det var väl ungefär här det började skita sig med licensspel, och sedan dess har de flesta helt enkelt varit kassa. Alladin är dock ett härligt undantag. Filmen är ju en av Disneys bästa någonsin, och spelet är också ett av de bästa Disneylicensspelen någonsin. Ett riktigt kul plattformsspel som är filmen trogen, och framför allt jäkligt snyggt!