Retrospelat: The Legend of Zelda

legendofzelda

Vad passar inte bättre än att för en gångs skull klara ut The Legend of Zelda när man väl ligger hemma med hosta och snor i luftgångarna? Ja ni hörde mig, har aldrig klarat ut det förut. Och nyligen fick man ju spelet gratis till 3DS så det är bara att sätta sig med den emulerade Guldkassetten och hoppas på det bästa.

Jag fick detta redan när jag var yngling på min födelsedag. Exakt hur mycket jag fyllde minns jag inte, men jag minns den guldiga kassetten och hur mycket jag nötte det. Men som med de flesta av de äldre spelen så saknar något som kallas logik vilket gjorde att jag aldrig orkade att klara ut det. Att ringa Nintendoklubben varje gång man fastande skulle inte göra mina föräldrar särskilt glada.(btw, någon som minns om det kostade något extra att ringa dom?)

Efter många timmar möda och svett så är nu spelet klart en gång för alla, aldrig mer behöver jag titta på min guldkassett och sucka utav ångest. Visst använde jag guide, men trots detta så gick det inte helt smärtfritt under resans gång. Precis när jag skjutit den livfarliga silverpilen genom Ganondorfs hjärta händer detta:

FUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU.

För er som inte vet är det rummet där man räddar prinsessan av Hyrule. Sista jävla rummet. Hade ett halvt hjärta kvar och jag går rakt i det enda som skiljer mig och Zelda åt – en jävla eldskit!! Det tog mig dryga 30-40 minuter att komma tillbaka då mina potions va helt slut och var tvungen att samla ihop 68 rupiner för att köpa nya. Anledningen att jag spelade in var för att jag ville visa omvärlden mina NES-achievements, men det blev ju inte riktigt som jag tänkt mig.

Annars så skulle jag kunna säga att trots all ologik och det lite rostiga utséendet så är spelet fortfarande fullt spelbart. För att vara såpass gammalt så känns grunden och spelmekaniken fortfarande helt klockrent.

Nu känns det som att det är dags att sätta tänderna i Zelda II: The Adventure of Link. Har en viss känsla utav att detta kommer bli en lite mer smärtsam resa.

Format

NES (spelat på 3DS)

Släppdatum

15 November 1988

Utvecklare

Nintendo

Betyg

4/5

Sammanfattning

Har du inte spelat, eller är som mig som inte klarat det än så rekommenderar jag varmt att ta upp det, helst med en guide och spring igenom. Njutbart från början till slut!

Nostagitrippen, styrningen, musiken

Sjukt ologiskt, Elden i slutscenen