Pendlartankar – Världens gnälligaste fanbase

EDIT: Vissa ordval och uttryck i inlägget har ändrats sedan faktafel påpekats. Rätt ska vara rätt! 

I dag släpptes det äntligen, Mass Effect 3 – Extended cut. För er som inte håller koll är det alltså ett utökat slut på spelet som är både längre och ska fylla i de plotholes som fanns i det ursprungliga slutet. En stor skara spelare var så oerhört vansinniga på det originalslutet och överöste Bioware med så mycket näthat att de inte såg någon annan utväg än att helt enkelt knåpa ihop utökade slut på 1,9 gb och släppa det som ett gratis DLC. Jag är i skrivande stund på väg hem från jobbet och har inte hunnit kolla in de längre sluten ännu, men frågan är om det kommer att lyckas med att tillfredsställa alla vansinniga Mass Effect-fans.

Mig veterligen är det här första gången någonsin spelfansen lyckas få igenom ett sådan förändring. Jag tillhör en av de som vid spelets slut muttrade om att det där var minsann ett jäkligt fattigt slut på en av spelhistoriens fetaste serier. Men för den sakens skull har jag inte stått på barrikaderna och skrikit glåpord över, vad jag antar är, hårt arbetande spelutvecklare. Jag är glad över att Bioware tar åt sig av kritiken och självklart också över att jag får ett helt gäng mycket längre och fetare slut att kolla igenom. Men det är inte utan att jag känner att det är lite av ett misslyckande för spelbranschen att tillräckligt mycket gnäll fick Bioware att ändra sig.

Vi som skriver om spel gnäller ofta om hur vi vill att spel ska ses som en kulturyttring med samma status som film, musik eller litteratur, men faktum är att spel har helt andra spelregler. Nerdrage lyckades få Bioware att förlänga slutet på en av de största spelserierna någonsin, men inte fan skulle en musiker släppa en gratis, extra lång version av sitt album för att fansen inte var nöjda. Hur skulle det se ut om George Orwell förlängde 1984, som är kort med naggande god, för att hans läsare inte gillade det de läste?

Så min fråga den här tisdagskvällen på pendeltåget är följande: Är vi världens mäktigaste fanbase som lyckas få utvecklarna att dansa efter vår pipa? Eller är vi helt enkelt världens gnälligaste?