När ett spel blir ett andrum

Recension av The Unfinished Swan

The Unfinished Swan

De visar sig oftare och oftare. De där små spelen som är över på bara några timmar och som fokuserar på något helt annat än våld, konflikter och andra ledsamheter. The Unfinished Swan är det senaste i raden av spel som för mig fungerat som ett välbehövligt andrum mellan mer krävande titlar.

Minimalistiskt mys

The Unfinished Swan genererade rejält med buzz när det först visades upp. Spelet börjar nämligen med en helt vit skärm. Du kan gå runt på banan men kommer inte se någonting förrän du med en magisk pensel börjar kasta bläck omkring dig. Sakta men säkert träder världen fram i svart mot vitt där bläcket träffar mark, väggar och föremål. Inga skuggor, inga färger. Än.

Jag var orolig för att det här var grejen, att hela tiden navigera genom ett vitt landskap med hjälp av det svarta bläcket. Då hade det inte varit mer än den imponerande tech-demo det var när det först visades upp. Men Giant Sparrow har lyckats kombinera intressant och unikt gameplay med en oerhört charmig historia om Monroe som efter sin mors död ger sig på jakt efter en ofärdig svan. Svanen är ett av de motiv modern aldrig hann slutföra. Jakten tar honom genom en dörr, och som så ofta i barnberättelser tar dörren honom till en annan värld där ett spännande äventyr väntar.

Från att ha varit helt vit börjar världen sakteliga få konturer och så småningom även färg. Nya gameplay-moment introuceras vid varje nytt kapitel och här och var finns tavlor som berättar om kungen som skapade världen och älskade vitt. Monroe färdas genom världen i jakt på både den ofärdiga svanen och vad som hänt med kungen.

Förutom det snygga och minimalistiska i grafik och gameplay har The Unfinished Swan möjligtvis den bästa musiken i ett spel på mycket länge. De välkomponerade styckerna slår an på precis rätt strängar på precis rätt ställen under resans gång och bidrar till en riktig mysupplevelse.

The Unfinished Swan är en resa som likt Journey mår bäst av att spelaren inte vet för mycket om den i förhand. För den som gillar innovativt gameplay och minimalism och känner att en paus att andas skulle behövas i den hetsiga spelhösten är The Unfinished Swan ett givet köp.

The Unfinished Swan

Format

Playstation 3.

Släppdatum

23 oktober 2012.

Utvecklare

Giant Sparrow.

Betyg

4/5

Sammanfattning

För dig som behöver lite andrum och vill prova något annorlunda bjuder The Unfinished Swan på en vacker resa, en mysig berättelse och intressant gameplay. Fina grafiska grepp och ett underbart soundtrack väger upp för bristen på sammankoppling mellan spelmoment.

Minimalismen och ett innovativt gameplay. Barnboksberättandet och musiken är oerhört mysigt.

Tydligare överbryggningar mellan de olika spelmomenten hade varit önskvärt. Nu känns det lite... Ofärdigt.