Playstation 4 – vad vi vet

PS4header

Det blev som vi alla trodde Playstation 4 som visades upp på Sonys “meeting” i går. Men i stället för en 30 minuters visning med specs och teknikdemos gick de all in och körde på i över två timmar. Trots det fick vi inte veta jättemycket som själva konsolen i sig, men desto mer om kontrollen, funktionerna och även en hel del av spelen. Den som vill se den drygt två timmar långa presentationen kan spola fram ungefär en timme i Gametrailers video.

Vad vi inte vet om Playstation 4 är hur den ser ut, exakta tekniska specifikationer eller vad den kommer att kosta. Vi vet dock att den släpps lagom till julhandeln men om det är över hela världen eller inte sa man inget om. Kanske blir vi sist i Europa igen, som vanligt. Här kommer en sammanfattning av lite av det som togs upp på visningen:

Hårdvaran

Som sagt visades själva konsolen inte upp, så vi har inte en aning om hur den ser ut eller vad för slags input/output den har. Däremot fick vi veta att den kommer att ha ganska rejält med kraft när det kommer till processor och grafikkort. Den kommer dessutom att ha 8gb internminne, vilket är mer än vad de flesta trott. Kanske läge att klargöra det här redan nu: 8gb minne på en konsol är väldigt mycket. Det går inte att jämföra med en dator som måste göra en massa annat samtidigt med sitt minne. Det här är 8gb bara till spel, och det är inte fy skam.

Jag är inte jätteinne på det tekniska, men den som är intresserad kan kolla Samson Wiklunds kommentar på inlägget här nedan.

Sony kommer att köra vidare på crossplay-konceptet och knyta ihop Playstation 4 med Vita. Likt Wii U vill man kunna streama spel från konsolen till Vitan för att slippa använda tv:n. Playstation 4 ska då göra det tunga lyftet  när prestandan i Vitan inte orkar med.

Kontrollen

Ett naturligt steg i kontrollutvecklingen?

Prototypbilden som läckte ut på Dualshock 4 härom dagen visade sig vara helt rätt. Kontrollen behåller en del av sitt tidigare utseende men med några nya funktioner. Bland annat kommer den att ha en liten touchpad mitt på kontrollen som ska kunna användas till diverse grejer. Längst fram sitter även en slags sensor som kopplas till en Kinect-liknande kamera som placeras på tv:n. Förbered er på sensor bar-torn på er tv-apparater! Men den största nya funktionen är nog ändå “share”-knappen. Med den kommer man att till exempel kunna dela med sig av klipp med det man spelat, streama sitt spel live eller till och med låta någon kommentera samtidigt som du spelar eller lämna över kontrollen till en kompis för att hjälpa dig ur en svår situation. Även Move kommer att få hänga med till Playstation 4, något som Little Big Planet-skaparna  Media Molecule visade med en rätt intressant tech-demo.

Flummet

Det snackades en hel del om att konsolen ska “lära känna dig” och “veta vilka spel du vill ha innan du själv vet det”. Även om det låter flummigt kan det också vara ganska intressant. Samarbetet med games on demand-tjänsten Gaikai verkar kunna leda till spännande saker. Bland annat ska konsolen ladda ner delar av spel i bakgrunden så att de går att spela direkt när man trycker på knappen i Playstation store. Konsolen ska också kunna lära känna vilka spel du gillar och således förbereda spel den tror att du vill ha innan du själv ens hittat dem.

Spelen

Det var min själ en snygg gobbajävel!

Förvånansvärt många spel visades upp under visningen och vissa av dem såg rent ut sagt löjligt snygga ut. Personligen fastnade jag mest för Braidskaparen Jonathan Blows The Witness och Ubisofts Watch Dogs, som blir releasetitel för Playstation 4. Även fantasy action-liret Deep Down såg spännande ut. Jag går inte in på varje spel i sig, utan länkar helt enkelt till trailern så att ni själva får bilda er en uppfattning. Det kan vara så att jag glömt något av spelen, hojta i så fall gärna till så lägger jag till dem i listan!

Och just ja. Blizzard var på plats och berättade att Diablo 3 kommer till Playstation 3 och 4. Uhm… Whaaaaaaaat?! Nej tack!

Även Quantic Dreams David Cage var på plats och visade upp lite grafikonani som hette duga i form av ett galet detaljerat ansikte.

Personligen blev jag imponerad av hur mycket energi Sony verkar lägga ner på att göra Playstation 4 till den bästa konsolen de kan. Jag har alltid gillat Playstation och är glad över att det inte verkar bli några halvmesyrer den här gången heller utan att de kör all in på en dedikerad spelplattform. I går handlade allt om spelen, och det sades knappt någonting om filmtjänster, musik eller annat “oviktigt”. Jag är försiktigt optimistisk till Playstation 4, och försöker att inte låta det irrationella tänkande och den pepp som en väl utförd visning medför göra mig blind. Det mest intressanta med gårdagens visning är nog nästan hur mycket press det sätter på Microsoft att försöka toppa den. Let the games begin!

Vad tycker du? Vad blir du pepp på? Vad gillar du inte? Vad har Sony missat?