Lego-spelen behöver ingen licens

Legoheader

Mitt kärleksförhållande började när jag av en slump blev satt framför det första Lego Harry Potter-spelet för några år sedan. Innan dess hade jag inte fattat grejen. “Bra filmserier som förstörs av att göra dem till Lego-spel för barn?” Ungefär så tänkte jag. Men ack så fel jag hade. Sedan dess har jag med stort intresse följt utvecklingen av spelen och nu senast var det fantastiska Lego Batman 2: DC Super Heroes jag spelade. Där öppnade man upp Gotham City och lät allsköns superhjältar och skurkar härja fritt, GTA eller Saints Row-style.

Galet kul öppen värld!

Det öppna har man tagit till vara på i nya Lego City Undercover till Wii U också, och med all rätt. Upptäckarglädjen har alltid varit i fokus i Lego-spelen och när vi ges en hel stad att utforska dras det hela till en helt ny nivå. Det är en fröjd att köra runt och leta upp saker att slå sönder bara för att sedan bygga ihop till andra saker igen som leder till att man hittar en massa godsaker. Samlarmanin skruvas upp till tusen.

Min största oro inför Lego City Undercover var hur serien skulle klara sig utan en filmlicens. Vi har lotsats genom filmserier som Star Wars, Indiana Jones, Batman och nu senast Sagan om Ringen, och vi har fått följa dess historier kryddade med populärkulturella referenser. Skulle det funka att göra ett Lego-spel som inte har filmerna att falla tillbaka på?

Svaret är ja, tveklöst! En sak som hjälper är att TT Fusion inte behöver rätta sig efter färdiga karaktärer, utan kan ta sig större friheter. Visst, City-serien finns redan i fysisk Lego-form, men där är Chase McCain och de andra stumma och egentligen är det bara deras utseende som är bestämt. Lego City Undercover har, serien trogen, ganska kass kontroll och tillför inte så mycket banbrytande utöver den öppna världen, men den som uppskattar Lego-spelens sedvanliga kavalkader i populärkulturreferenser lär inte bli besviken. Humorn är dum, fånig, löjlig och väldigt rolig för den som gillar det.

Men även om jag tror att Lego-spelen inte behöver några licenser för att bära som bra spel måste jag ju erkänna att jag är barnsligt sugen på det kommande Lego Marvel Super Heroes som ska komma senare i år. Jag vill vara Lego-Wolverine! Hör ni det? Jag vill vara Lego-Wolverine!

En recension av Lego City Undercover kommer på nästa veckas spelsida i City.