Olyckligt ordval i P3 Spel Add On

Skärmavbild 2013-04-12 kl. 10.47.38

I onsdags kom första avsnittet av den andra säsongen av P3 Spels lite nördigare fördjupningspod Add On. Nytt för den här säsongen är att programledaren Angelica Norgren flankeras av Tobias “Tejbz” Öjerfalk i stället för Samson Wiklund (som dock fortfarande har ett quizsegment). Det här ledde till het debatt på Twitter i går och såväl Angelica som P3 Spels producent fick försvara sitt program med näbbar och klor. Den enkla anledningen är att Tejbz kommer från en helt annan del av spelvärlden än vi spelskribenter med en radikalt annorlunda jargong och syn på vad som är okej att kalla folk och inte.

Låt mig förklara: I samband med en telefonintervju i programmet undrar Angelica Norgren vad grejen med “bros” är. Bland dem som spenderar mycket tid med first person shooters som Call of Duty och Battlefield och som är en del av Youtube-communityt  med videos från dessa spel benämns folk, mestadels killar, ofta som “bros”. Ett amerikanskt uttryck som betyder “polare” eller “brorsa”. Inget konstigt i det, och Tejbz medger att även Angelica kan vara en “bro”. Men sedan föreslår han att hon kanske ska vara en “hoe” i stället, eftersom hon är tjej.

Här det blir olyckligt. I den jargong Tejbz använder sig av, och som återfinns på många ställen inom internetkulturen, verkar “hoe” användas synonymt med “bro”, fast för tjejer. Jag tror inte att Tejbz i intervjun reflekterade över att “hoe” översätts till “hora” och inte alls till “polare” eller något annat icke kränknande. Det var nog inte Tejbz avsikt att föreslå att Angelica startar en “hoe-channel” i stället för att vara en “bro”, men det är helt enkelt så han snackar.

I hans kretsar är det inget konstigt att kalla en tjej för “hoe” eller att använda ord som “rape”.

Tejbz har över en halv miljon följare på Youtube, och det är här det blir problem. Jag förstår att P3 Spel genom att ha med Tejbz i poden vill sammanföra olika sorters gamers, så väl vi som spelar allt vi kommer över, som hard core Call of Duty-dudebros och casual-gamern hemma i soffan. Men då bör Tejbz tänka över sitt sätt att snacka och sitt ordval. I hans kretsar är det inget konstigt att kalla en tjej för “hoe” eller att använda ord som “rape” för att berätta hur hårt man ägde någon i gårdagens Call of Duty-match. Men för oss andra, och kanske i synnerhet för dem som är lite mer vardagsspelare, blir det väldigt olyckligt när ord som “hora” och “våldtäkt” trivialiseras och blir ett sätt att uttrycka sig till vardags.

Jag skulle vilja berömma P3 Spel-redaktionen för att ha modet att ta in någon som Tejbz och visa en vilja att riva ner murar mellan olika sorters spelare, och Angelica ska ha en eloge för att hon tacklar honom så bra som hon gör i första avsnittet av Add On. Däremot så hoppas jag att Tejbz tar till sig av kritiken och i framtiden tänker på hur han uttrycker sig när publiken inte enbart består av hans lojala Youtube-fans som själva använder sig av samma uttryck till vardags. Det ska bli intressant att se vad resten av AddOn-säsongen har att bjuda på efter att första avsnittet lämnade en minst sagt bitter eftersmak.

Här kan du lyssna på första avsnittet av P3 Spel Add On. Cirka 12.50 in snackas det om “bros” och “hoes”.