Slut på idéer

slut

Det har snart gått 8 år sedan PS3 och 360 såg dagens ljus, vilket är såpass lång tid att det har resulterat i att folks intresse för tv-spel vissnar allt mer för varje dag som går. Någonting måste göras, för samtidigt som konsolen gått på tomgång i antalet år, har PC blåst förbi i 220 kilometer i timmen, med en plattform, hårdvara och affärsmodell som ständigt utvecklas och förbättras till konsumentens fördel och frågan är ifall det går att syna dess framfart.

Det känns som att tv-spelsjättarna Sony och Microsoft har slut på idéer, och hade dom själv fått välja, så skulle dom säkerligen mjölkat ur nuvarande generation några år till istället för att spendera miljontals kronor på att forska fram en hårdvara som ska vara såpass kraftfull att den golvar den befintliga PC:n samtidigt som priset måste vara lågt.

Det märks att båda har grova problem med att få fram en produkt de är nöjda med. Förstår inte riktigt varför de har haft så bråttom med att visa upp två halvfärdiga maskiner, då det har skapat mer tvivel än hype. Från Sony fick man inte se den färdiga produkten i huvud taget medan man hos Microsoft inte fick reda på något intressant, mer än att den hårdvarumässigt verkar vara identisk med Playstation 4 och att den ser ut som en Minecraftifierad Playstaton 3. Men det är väl inte förrän E3 som vi kommer att få ta del av vad båda går för, på riktigt.

PS4 har imponerat på mig mest hittills, och jag tror att nästan alla är redo att hålla med mig. Men någon “NEXTGEN”-stämpel är jag nog inte redo att ge någon av konsolerna. För mig betyder inte “nextgen” endast ny förbättrad grafik, utan även förbättrade affärsmodeller till konsumentens fördel, samt en öppnare och förbättrad plattform. Tyvärr verkar det som att just den förbättrade grafiken i nästa generations konsoler kommer att paralysera den fördelsaktiga affärsmodellen för oss konsumenter, då maskinvaran kommer att vara så dyr, att de måste komma på nya sliriga vägar för att vi skall öppna våra plånböcker ännu mer för att kunna ta del av deras spel.

Något jag hellre kallar NEXTGEN är apparater som Raspberry PI samt OUYA. Detta är modeller som gynnar konsumenten lika mycket som utvecklarna, och det är just denna romans jag tror kommer att ta över mer och mer i framtiden.

En vis spelskribent skrev för ett tag sedan – “Nästa konsolgeneration kommer att bli den sista”, vilket skapade en smärre skitstorm med folk som absolut inte höll med honom, inklusive mig själv. Men nu tror jag att han har rätt.