Sagan om Battlefield 3 får ett tråkigt slut

bf3

Jag har ju skrivit en del om mina försök att få svar från DICE angående Battlefield 3. Detta efter förslag från Maria Sjöberg när jag skrivit mitt första inlägg om spelet. Det handlade om den homofobiska terminologin i flerspelarläget. Det är inte bara jag utan även även Dennis Scimeca på Kotaku som skrivit om homofobin i spelet. Dessutom skrev Tommy Håkansson ett inlägg på Svampriket där han diskuterar om hur realistiska vi vill ha krigspelen, något han återkommit till flera gånger.

Denna veckan hörde jag av mig till DICE igen. Efter sex månader, ca 10 email och nästan 25 telefonsamtal får jag äntligen ett svar från Jenny Huldschiner

Jag ställde ganska svåra frågor, jag undrade om policies, om homofobin och bristen på kvinnor i spelet, om hur de hade tänkt och hur de ställer sig till att folk faktiskt valt att bojkotta spelet och DICE på grund av detta. Det blev en liten följetong, jag twittrade, jag mailade och jag ringde DICE flera gånger. Svaren uteblev, om en inte räknar Tomas Dankos svar via twitter som jag bloggat om tidigare där han kallade kritiken obefogad.

Till slut får jag ett svar från Jenny Huldschiner där hon hänvisar till att folk på DICE är på semester men att de skall svara på frågorna så fort de återkommer från semestern. Tiden går och jag hör av mig igen om och frågar när svaret kan tänkas komma, samtidigt hör Maria Sjöberg att det pågår intensiva diskussioner på DICE om hur frågorna skall besvaras. Jag skrev då att det kändes som en neverending story.

Hur slutar då den här sorgliga sagan?

I väntan på svar på mina obekväma och spännande frågor vände jag mig till EA för att få svar. Det var i princip samma frågor som DICE fått, fast mer riktad mot hur EA ställer sig till att ge ut spel med den typen av inslag och konsekvenser. Skrämmande nog svarade EA’s PR-ansvarige genom att be telefonisten tala om för mig att EA bryr sig inte om spel de släpper innehåller homofobi eller sexism utan att det är utvecklarnas ansvar.

Denna veckan hörde jag av mig till DICE igen. Efter sex månader, ca 10 email och nästan 25 telefonsamtal får jag äntligen ett svar från Jenny Huldschiner:

Hej,
Vi är inte homofober och har aldrig haft för avsikt att kränka någon med Battlefield 3. Det är väldigt tråkigt om du eller någon annan har uppfattat det så. Vi tar den vetskapen med oss i utvecklingen av framtida produker.
Vänliga hälsningar,
Jenny Huldschiner

Jag antar att det är det bästa svar jag kommer att få även om jag och många av läsarna här på kraid önskade något mer. Jag svarade givetvis på Jennys mail och skrev att jag önskade svar på mina faktiska frågor och att jag aldrig påstått att de varit homofober. Men här avslutar jag jakten på vettiga svar från DICE och EA, tyvärr genom att konstatera att vi mest troligt inte kommer att få några.

I den här sagan finns det dock några guldkorn. Kort efter att min första krönika publicerades hörde en grafiker som jobbat med spelet av sig och bad om ursäkt för innehållet även om han inte haft något med ljudet att göra. Även de svar som Patrick Liu kom med när han gästade Radiogamer, avsnitt 105 (lyssna 1h 25 min in) får räknas som ett guldkorn i den här historian.

Även om varken DICE eller EA kommit med ordentliga svar på de frågor jag ställt har enligt rykten diskussioner förts internt på DICE och i Jennys svar utlovar de att ta vetskapen med sig i framtiden. Det ger mig en liten känsla av att kampen för att få svar inte varit helt förgäves.