PS4 och Xbox One – En annan vinkel

inteslut

Min käre vän och redaktionskollega Henrik Häägg beklagar sig över konsoljättarnas brist på innovation och stela plattformar. Han säger att konsoler går på tomgång och att PC har kört om med ny hårdvara och affärsmodeller och… Ja ni kan läsa själva här om ni inte redan gjort det. Jag respekterar hans åsikter men håller jag inte riktigt med och har en annorlunda syn på saken. För även om jag tyckte att Microsofts Xbox One reveal, och Sonys PS4 reveal, inte var särskilt upphetsande så var det inget som jag inte förväntade mig.

De flesta vill ha något som funkar direkt utan komplikationer.

Att intresset ska vissna dag för dag tvivlar jag på då det i runda slängar har sålts 244 millioner konsoler i världen. (Räknat på Wii, PS3 och Xbox 360.) 244 millioner. Sen har vi PSP, PSVita, NDS och 3DS utöver det. Antalet PC maskiner är omöjligt att räkna men jag tvivlar på att majoriteten ens är i närheten av att vara rena spelvidunder eller för den delen speldugliga. Jag skulle säga att det inte är PC som är hotet mot konsolerna utan att PC och konsoler delar ett gemensamt hot: Smart-phones och tablets. Tittar vi på hur mycket stora titlar säljer är det inte jättestor skillnad. Diablo III (PC) – 12 millioner, Gran Turismo 5 (PS3) – 9 millioner, Halo 3 (Xbox 360) – 15 millioner. Wii ska ju som vanligt vara lite speciell och har 34 millioner sålda ex av Mario Kart Wii. Så tittar vi på ett rent affärsmässigt på siffrorna så är inte konsoler mindre intressanta för gemene man än PC. Och, tyvärr många gånger, är det pengar som styr. Och när vi endå är inne på gemene man, eller “medel-Svensson” om man nu så vill, så tror jag att det är en stor majoritet som inte orkar, eller har pengarna, till att bygga ihop en speldator som slår konsolerna på fingrarna. Eller en medelbra speldator för den delen. Man är nöjd med att betala en mindre summa för en konsol som håller i 8-10 år, betydligt mindre om man ska köpa en topp spel dator eller bara uppgradera till en. De flesta vill ha något som funkar direkt utan komplikationer. Och vi som har byggt våra super speldatorer vet att det är långt ifrån smärtfritt alla gånger.

Och folk kommer öppna sina plånböcker i tid och otid.

Att varken Sony eller Microsoft ger oss hela bilden av respektive konsol eller utbud inte visas upp är väl inget oväntat med tanke på att E3 ligger runt knuten. Det vore som att onanera till orgasm precis innan man ska ha sex med någon. Det efterlyses också mer än ny snygg grafik och hårdvara. Och bättre affärsmodeller. Affärsmodellerna utvecklas hela tiden och jag är rätt säker på att de nya konsolerna kommer bidra med sina egna förändringar. Bra och dåliga. Företagen kommer alltid försöka få oss att öppna våra plånböcker i tid och otid. Det ligger i deras natur. Och folk kommer öppna sina plånböcker i tid och otid. Och det var väl ingen högoddsare att avtäckandet skulle vara väldigt riktat mot den amerikanska marknaden. Microsoft är ett amerikanskt företag som ser Amerika som sin främsta marknad. Att tv-streaming skulle bli ett stort focus inte heller någon större överraskning med tanke på hur 360:n har utvecklats de senaste åren. Och, framförallt, med tanke på hur streamingtjänstererna håller på att växa och sprida sig över allt. Vi har inte ESPN idag precis som vi inte hade Netflix för ett par år sen. Att Raspberry PI samt OUYA ska kunna vara fanbärarna för det nya stora har jag också svårt att tro, då de inriktar sig på en nischad marknad. Dom kommer missa den stora marknaden som inte förstår, eller inte sätter sig in i vad som gör dom speciella.

Jag tror inte att Sony och Microsoft har haft slut på idéer. Det är mer det att nuvarande generation har pågått så länge att mycket redan har bakats in mycket i nuvarande konsoler, streaming, social media mm. Jag tror och hoppas att det kommer komma mer roliga idéer under och efter E3. Men jag förstår att man håller på det också, för internet är snabbt på att klanka ner på nya idéer och planer. Det känns ibland som att många är lite som mina föräldrar när första telefonen med kamera, och sedermera smart-phones, kom: “Vad ska vi med det här till? Man ska väl ändå bara ringa med den?”