Android-skräck – topp tre

Slender header

Så efter att Spookening enbart skrämt mig måttligt (främst genom att vara olidligt enformigt) tyckte min Androidplatta att det var dags för lite riktig skräck; ni vet, sådana där spel som har skrämmande element. Så, jag har sovrat bland alla skräckspel som finns tillgängliga för formatet och listar nu de tre bästa. Jag vaskar fram guldkornen ur septiktanken!

Slender Man Chapter 1 – Alone

Nej, jag kan inte låta bli att tjata om Slender – spelen om honom är bara för bra skräck för att ignoreras. Det har antytts att jag skulle fascineras av Slender Man för att vi har samma frisyr; det kan ligga något i det, ja. Hursomhaver är Slender Man Chapter 1 – Alone tämligen snyggt för formatet och har en grafisk stil som får det att kännas dystert, främmande och skräckinjagande, med en karaktäristisk doft av seriestil. Det som verkligen skiljer denna Slender-saga från de andra är att man som spelare får välja om det ska vara natt eller dag samt klart eller dimmigt. Dess stora problem är dock att att lapparna man ska hitta hamnar lite väl slumpmässigt – en gång satt två av dem på samma träd, långt in i skogen, fjärran från de ställen där man som spelare kan tänkas röra sig. Det är dock helt klart något du som Android-ägare ska kolla in!

The House

Jag har tidigare skrivit om The House och dess uppföljare i browserspelsform, men nu finns även de jumpscare-täta villainbrottsfallen på Android. Trots det otroligt linjära upplägget är det skrämmande att åter gå runt bland Husets alla rum och få se och höra, minst sagt, obehagliga saker; visst glömmer man snabbt bort jumpscares, men WTF!?-slutet gör att mysterierna fortsätter vara mysterier, även under en andra genomspelning. Plattformen lämpar sig mycket väl för detta klickbaserade spel och jag hoppar fortfarande lika högt när de förbannade spökena dyker upp ur tomma intet och gallskriker. Dessutom har jag jävligt svårt för porslinsdockor i 1800-talsstil (se bilden).

Eyes – The Horror Game

Eyes – ett spel som verkligen vill understryka att det handlar om skrämsel, inte oftalmologi. I detta Unity-spel tar man rollen som inbrottstjuv som ska stjäla inte mindre än 20 guldsäckar ur en övergiven herrgård. Självklart är det inte såpass enkelt som att bara bryta sig in och roffa åt sig sekinerna – det råkar finnas ett riktigt obehagligt litet flickspöke (det är inte en svarthårig asiatisk flicka i klänning, utan något mycket, mycket mer hårresande än så). Spöket patrullerar korridorerna efter ett bestämt mönster. När man hör hennes jämmer och saker börja skaka och flyga runt vet man att hon är nära – då är det enda man kan göra att hålla käft och gömma sig. Under inbrottets gång hittar man ögonsymboler här och var, med vilka man för en kort stund kan se genom spökets gengångarögon, för att på så vis lista ut var hon befinner sig, så att man kan undvika att bli tagen. Det är som en vriden och övernaturlig version av att leka kull; det framkallar samma adrenalinkick som man fick då man som barn kände jagaren flåsa en i nacken när man sprang så fort man bara kunde för att komma undan. Eyes är riktigt effektfull och välgjord skräck.

Det var allt jag kunde tipsa om denna gång. Eller ja, ett tips till kunde kanske vara att inte ligga med din surfplatta i mörkret under täcket precis innan du ska sova och spela dessa spel – jag kände mig helt plötsligt mycket mindre trött.