Kortfilm: Little Sister

Skärmavbild 2013-06-14 kl. 22.57.38

Ahh Rapture, du vackra, otäcka och i allra högsta grad stämningsfulla plats. Jag är långt ifrån ensam om att älska staden. Den svenska regissörsduon André Hedetoft och Andreas Climent har nyligen blivit färdiga med en ljuvlig kortfilm inspirerad av Ken Levines mästerverk.

När kom ni på idén, och vem var det som kläckte den?

Andreas: Vi kom på idén att göra en väldigt kort men cool Bioshock-film någon gång i September förra året sen filmade vi i November. Jag och André skriver manus tillsammans och bollar idéer fram och tillbaka, så vi vet faktiskt inte vem som fick idén först, men det är lite av det roliga med att vara två regissörer. Idérna blir bättre av att vi är två.

Filmen gjordes på en mycket snäv budget, hur snäv budget talar vi om?
Andreas: Filmen kostade oss någonstans runt 3500kr att göra, sedan ställde alla i teamet upp gratis och vi själva har jobbat på filmen till och från i månader.

 

Verkligen imponerande! Förutom skådespelarna och Big Daddy, vad skulle ni säga var det viktigaste redskapet för att så tydligt förmedla Rapture-stämningen? Jag tycker att ni jobbade väldigt bra med ljuset, framförallt.

André: Rapture är ju rapture och egentligen skulle vi vilja bygga någon av dess fantastiska setpieces och få känslan av en undervattenstad i blinkande neonsken. Men vi har studerat spelet och försökt återskapa den visuella stämmingen med ljussättning och grading och ljudläggning. Ibland väldigt tydligt och ibland subtilt, men vi hoppas att det bidrar till helhetskänslan.

Ni har jobbat på filmen i några månader själva och själva inspelningen tog en dag, hur lång tid tog hela processen från idé till Youtube?

Andreas: Från idé till lansering tog det nästan 10 månader, men det är för att vi jobbar med flera projekt samtidigt och alla i teamet skulle ha tid att göra ett bra jobb trots den låga budgeten.

Hur kommer det sig att ni valde att göra en äldre Little Sister?

André: Vi hade faktiskt redan börjat leka med tanken på en lite äldre Little Sister som har skilts från sin beskyddare och lever kvar ensam i Rapture. Vi hade många personer i olika åldrar på casting men efter att ha träffat Elin så insåg vi direkt att detta var vår Little Sister.

Andreas: Vi testade både yngre och lite äldre Little Sisters på casting, men ingen av dem var bättre än Elin Söderblom som spelar rollen, så det var ett lätt val. Samtidigt passade det i vår story att Rapture varit bortglömt några år och att karaktärerna åldrats.

 

Den uppenbara frågan: fick ni mersmak för att göra Bioshock-film? Spelen har ju en väldigt speciell atmosfär, en fantastisk sådan som jag föreställer mig är väldigt kul att försöka återskapa.

André: Jag spelade otroligt mycket datorspel när jag var mindre och önskar verkligen jag kunde hitta mer tid till det. Andreas är som sagt mycket mer gamer än mig och hade redan spelat Bioshock sedan tidigare. Fast när jag satte mig ner förra året och började spela Bioshock så blev jag helt fast och förvandlad i en blandning av spänning och fascination över världen och dess karaktärers öde. Vi både skulle älska att få djupdyka ner i Rapture och berätta en helt fantastisk längre historia med lite mer resurser och har faktiskt en pitch redo om någon skulle vara intresserad…

 André Hedetoft och Andreas Climent har flera nya projekt på gång, bland annat tidsresefilmen Double Trouble som finansieras via Kickstarter.  André och Andreas har också en Facebook-sida där man kan hålla sig uppdaterad om alla deras projekt.