GTA V – Niklas intryck

gtavnicke

Jag har spelat mycket GTA i mina dagar och ödslat oändligt med timmar på i princip alla spel i serien förutom fyran. Ändå har jag inte i närheten lika mycket erfarenhet av – eller är lika såld på – dem som Peter. Efter mina första stapplande timmar i GTA V är det inte svårt att förstå varför det är det dyraste spelet som någonsin utvecklats och även det största spelsläppet i historien. Själva spelet i sig är precis lika stort som dess budget och marknadsföringskampanj. Det är nästan svindlande.

Rockstar har under åren slipat förmågan att få en att aldrig vilja sluta spela till perfektion. “Tröttnat på story-uppdragen? Inga problem, här har du sidouppdrag!” “Jag är så jävla trött på hur min karaktär ser ut!” “Inga problem, här har du drivor av klädesplagg och massvis av skägg och frisyrer att välja mellan.” “Men nu är jag faktiskt trött på att köra bil.” “Inga problem, vi slängde in ett rätt kompetent golfspel som du kan underhålla dig med ett par timmar.”

Pimp my jacket

Los Santos är så stort att hälften vore nog. Och hälften vore nog ändå större än Liberty City i förra spelet. Men än viktigare än skillnaden i storlek är skillnaden i hur det ser ut. GTA V är ruggigt snyggt och Los Santos soldränkta stränder och SoCal-estetik tilltalar mig så mycket mer än den gritty New York-känslan i GTA 4.

“Usch vad trött jag är på att lära min hund nya trick och åka runt och bärga bilar.” “Inga problem! Här, ragga upp en hora, kör henne ut i ödemarken, betala henne för hennes tjänster och klubba sedan ner henne med en kofot och ta tillbaka dina pengar!” Just ja. Den delen av GTA finns fortfarande kvar. Glorifiering av våld är en av GTA:s säljpunkter, och den köper jag rakt av. Objektifiering av kvinnor och sexism, not so much. Jag har ännu inte stött på en enda kvinnlig karaktär som inte är där antingen för att förlöjligas eller vara ögongodis. Lapdance-scenerna på strippklubbarna är totalt meningslösa. Vill jag se någon talla på en naken brud i förstapersonsvy finns det massor av POV-porr bara några musklick bort som är så mycket bättre.

Gamern i mig kommer att fortsätta spela timme efter timme, dag efter dag, vecka efter vecka, och ha galet roligt med GTA V. Jämställdhetsivraren och feministen i mig vill helst skrika rakt ut i frustration. Men mer om det i min recension som du kan läsa här nästa vecka.